Export vlees uit de EU stijgt dankzij varkensvlees
Volgens gegevens van de EU-Commissie heeft de verkoop van vlees (inclusief bijproducten en levende dieren, leveranciers uit de EU) in 2019 in totaal 15,42 miljard euro opgeleverd. De uitgaven voor geïmporteerd vlees daalden daarentegen met 6,2 procent tot 4,7 miljard euro bij een wat kleiner importvolume. Het handelsoverschot van de 28 lidstaten groeide daarmee met 3,5 miljard euro tot het nieuwe record van 10,72 miljard euro.
Varkensvlees motor omzetgroei
De belangrijkste reden voor de sterke stijging van de exportopbrengsten was de ontwikkeling van varkensvlees. De sterke vraag uit China en de merkbaar hogere prijzen in de tweede helft van het jaar zorgden ervoor dat de verkoop van de varkensvleesuitvoer met 2,94 miljard euro steeg of een goede 40 procent in vergelijking met 2018. Het niet EU-landen verkochte volume steeg ‘slechts’ met ruim 20 procent tot 4,74 miljoen ton, zodat de helft van de omzetstijging te wijten was aan het prijseffect.
Pluimvee 10 procent gestegen
In 2019 zagen ook de Europese pluimveesectoren hun inkomsten door export vergroten. De exportopbrengsten namen met bijna 10 procent toe naar 2,30 miljard euro. De belangrijkste reden voor hogere exportopbrengsten was het toegenomen exportvolume met naar niet EU-landen met 7,6 procent naar 1,91 miljoen ton. Vooral de Filippijnen, Ghana en Zuid-Afrika bestelden meer pluimveevlees uit Europa. De uitvoer van schapen en vlees uit de EU, wat qua volume niet zo belangrijk is, maar kende in 2019 wel een sterke stijging van bijna 23 procent tot 94.780 ton, waardoor de exporteurs hun inkomen met een vijfde verhoogden tot 465 miljoen euro. Dit was mede te danken aan de hogere export van levende schapen naar Saoedi-Arabië en Israël.
Export rundvlees daalt
Alleen de EU-exporteurs van rundvlees en runderen konden exportopbrengst in 2019 niet op het peil van 2018 houden. Hoewel het aan niet EU-landen verkochte exportvolume met 1,6 procent steeg tot 745.200 ton, daalde de omzet met 1,1 procent tot 2,45 miljard euro. Dit was vooral te danken aan de zwakkere markt met Turkije en lagere opbrengsten uit de export van vee naar Libië en Libanon.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bron: Europese Commissie