Nieuwe afzetstructuur DanAvl krijgt gestalte
De nieuwe algemene directeur is Thomas Muurmann Henriksen. Hij komt bij Danbred International vandaan waar hij dezelfde functie beklede. De nieuwe bestuursvoorzitter is Andreas Lundby. Hij komt over van de Deense zuivelcoöperatie Arla waar hij plaatsvervangend algemeen directeur was.
Nieuw businessmodel
Eind vorige maand is een overeenkomst bereikt voor een nieuw businessmodel van DanAvl. Het Deense varkensonderzoekcentrum Danish Agriculture & Food Council gaat het fokprogramma coördineren en is verantwoordelijk voor de marketing, verkoop en distributie van fokmateriaal in Denemarken en daarbuiten. In DanAvl krijgt het Deense varkensonderzoekcentrum een belang van 51 procent. Daarnaast krijgen DanBred International en Danish Agro elk 24,5 procent van de aandelen. De nieuwe structuur moet per 1 augustus ingaan.
Vlak voor de jaarwisseling werd bekend dat de contracten met alle 14 wereldwijde distributeurs van Deense genetica zijn opgezegd. De Denen willen met de nieuwe structuur de verkoop van Deense varkensgenetica centraliseren. „In de loop der jaren hebben we gemerkt dat we niet in staat om het potentieel van de markt goed genoeg te benutten. De oorzaak is een verouderd business model. Dat willen we aanpakken met deze nieuwe samenwerking. Het nieuwe model ondersteunt een duidelijke en toekomstgerichte structuur", zegt Erik Larsen als voorzitter van het varkensonderzoekcentrum Danish Agriculture & Food Council.
Gevolgen
Maurice Goossens van Next Genetix zegt dat de nieuwe afzetstructuur voor Nederlandse varkenshouders weinig gevolgen heeft. „Nederland kent een relatief rustige afzetmarkt voor Deense genetica. Alle subfokkers van Deense genetica zijn bij ons aangesloten.” Nederlands grootste verkooporganisatie van DanAvl was voorheen, evenals k.i.-organisatie Klasse KI, aangesloten bij de dealer SPF Denmark.
Goossens zegt dat in het nieuwe bestuur ook een afvaardiging van SPF Denmark komt en vreest daarom niet voor grote veranderingen. „We zijn er niet mee bezig en zijn niet bang voor grote veranderingen.”
Slecht nieuws
Voor landen als Duitsland en Spanje zullen de gevolgen groter zijn, omdat daar een meer versnipperde afzetstructuur van Deense genetica bestaat. Falco Tebbenhoff van de Duitse firma A. G. Stalltechnik & Genetik GmbH, die als hoofdactiviteit heeft vermarkten van DanAvl genetica, verwacht voor Duitse varkenshouders wel veranderingen. „De varkenshouder kan zich in de nieuwe constructie in principe alleen nog rechtstreeks tot DanAvl wenden. De dealers bestaan in de nieuwe constructie niet meer.” Tebbenhof ziet de ontwikkeling als slecht nieuws voor varkenshouders. „Zij hebben géén keuze meer tussen dealers onderling en ervaren dit als wegvallen van concurrentie.”
Met deze nieuwe organisatiestructuur wil Danish Agriculture & Food Council binnen zes jaar haar export verdubbelen. Momenteel exporteert DanAvl jaarlijks 400.000 fokdieren en 2 miljoen doses sperma, voornamelijk naar Noordwest-Europa. DanAvl haalt een jaaromzet van 260 miljoen euro.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel