Britten testen nieuwe vaccins coronavirus op varkens
In samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Oxford en Public Health England zijn wetenschappers van Pirbright nieuwe vaccins aan het testen op hun vermogen om beschermende antilichamen tegen SARS-CoV-2 te maken. De vaccins zullen bepaalde eigenschappen van het adenovirusvaccin van de chimpansee hebben en de wetenschappers hopen op korte termijn de menselijke fase van klinische proeven uit te voeren. Dezelfde techniek en chimpanseevaccin zijn gebruikt voor ziekten zoals Ebola, het ademhalingssyndroom van het Midden-Oosten (MERS) en ook de griep. De door Oxford ontwikkelde proefvaccins bevatten het eiwit van SARS-CoV-2 ofwel het eiwit van antilichamen dat de mens kan beschermen tegen corona.
Varkens gelijk aan mens
De Pirbright-wetenschappers injecteren de proefvaccins in varkens en meten de productie van de antilichamen in deze varkens. Vervolgens analyseren ze of de antilichamen het infecteren van cellen door SARS-CoV-2 kunnen blokkeren en een infectie voorkomen. Varkens worden vaker gebruikt als een groot diermodel in onderzoeken naar influenzavirussen, omdat varkens een zeer vergelijkbaar ademhalingssysteem hebben als mensen; op natuurlijke wijze worden besmet met influenzavirussen en antilichamen produceren met vergelijkbare kenmerken als mensen. Hierdoor geloven de onderzoekers dat een goede reactie van het vaccin bij varkens kan helpen om het succes van vaccins bij de mens te voorspellen. De onderzoekers zullen ook de veiligheid van de nieuwe vaccins testen en controleren of er ongunstige bijwerkingen in de varkens worden waargenomen.
Inzicht in corona
Het onderzoek kan volgens de wetenschappers helpen bij de ontwikkeling van vaccins voor mensen. Indien succesvol, zal de volgende stap proeven op mensen zijn. Toch verwacht Pirbright dat een bruikbaar vaccin nog maanden op zich laat wachten, maar het Britse instituut is zeer enthousiast over de samenwerking tussen gerenommeerde internationale medische en veterinaire wetenschappers in immunologie, virologie en moleculaire biologie. De samenwerking en het onderzoeken zullen een goed inzicht geven van nieuwe SARS-CoV-2-vaccins en de antilichamen kunnen als basis dienen voor behandelingsmedicatie.
Vaccin varkenspest
Overigens heeft het Pirbright Instituut een lange geschiedenis van onderzoek naar dierlijke coronavirussen, waaronder varkens coronavirussen die een grote impact hebben in de varkenshouderij. Daarnaast is het instituut ook bezig met de ontwikkeling van een vaccin voor de Afrikaanse varkenspest. Pirbright heeft niet eerder onderzoek gedaan naar menselijke coronavirussen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Pirbright Instituut
Bron: Pirbright Instituut