Column: Varkensmarkt blijft tamelijk rustig onder de hectiek van corona
De varkensmarkt maakt een pas op de plaats door de noteringen onveranderd te houden. Alleen Compaxo moest er nog 1 centje afdoen, omdat ze net als Van Rooi vond dat min 13 centen in twee weken niet voldoende was en dit dus min 14 centen moest worden. Ze zullen het wel op de cent nauwkeurig kunnen bekijken, daar rekenen we dan maar op.
Garantieprijs vervalt; volgens Vion door slechtere verwaarding
Vion houdt zijn prijs wel onveranderd. Ze doet dit echter wel met de boodschap dat als de markt veranderd ze ook tussendoor weer kan dalen. Tegelijkertijd kondigde ze aan dat de garantieprijs vervalt. Het zogenaamde prijsindexgarantiesysteem is dus vervallen. Hoezo garantie? Het is gebaseerd op vier prijzen, die elk een ook fluctueren. Vion geeft als reden, om de garantieprijs te laten vervallen, dat de afzet en de verwaarding minder goed gaat. Wat echter de verbazing schetst, is dat op dezelfde dag dat Vion dit aankondigde, ze varkens die voor volgende week bestemd waren naar voren haalt om deze week te slachten. Zeg het maar? Het zal wel een vooraankondiging zijn om rond Pasen de prijs te laten dalen, omdat er een aantal slachtdagen uitvalt. Vion meldt er ook nog even bij dat er volop vlees wordt ingevroren en dat gebeurt mijns inziens alleen als je verwacht dat de markt voor de verkoop van vlees beter gaat worden om op een later tijdstip je winst te kunnen pakken. Het aanbod aan vleesvarkens is passend bij de vraag, zo melden verschillende handelaren en omdat Duitsland wat meer in de markt is voor vleesvarkens zou het maar zo kunnen zijn dat we de paasdagen ongeschonden kunnen door komen.
In Duitsland is het allemaal toch iets anders dan in Nederland. Daar hebben ze meer een vraagmarkt. Slachterijen willen graag varkens hebben en dus zal het met de afzet ook wel goed gaan. Zoals gezegd worden er in het buitenland meer varkens bijgekocht om aan de behoefte te voldoen. Woensdag noteerde de VEZG dan ook onveranderd. Dat werd snel opgevolgd door Tönnies; alleen Vion-Noord kwam met de mededeling dat vanaf 6 april de prijs met 2 centen zal dalen. Zoals een leverancier van Vion-Noord zei: ‘Dat zal volgende week wel 2 centen extra toeslag opleveren’.
Teleporc, die vorige week wat te optimistisch was, daalde dinsdag met min 3 centen en deed vrijdag nog een keer min 2 centen van de prijs af, zodat ze weer 6 centen boven de VEZG staan. Dat is dus normaal verschil. Het varkensaanbod daalt wel en met 0,2 kilogram lagere slachtgewicht worden er zeker geen varkens vastgehouden. In Denemarken stabiliseert de varkensprijs na een daling van 8 centen in drie weken. Ik heb het al vaker gezegd dat deze notering meer de werkelijke marktwaarde van varkens weergeeft dan de prijs in Duitsland en zeker ook de Nederlandse prijs. De Boerenvarkensprijs houdt zijn notering op een onveranderd van 1,92 euro.
Volgende week zal de biggenprijs vermoedelijk een onveranderd worden
De biggenmarkt komt ook weer in balans; al wil de kopende partij wel heel graag minder betalen. Dit wordt echter steeds lastiger. Op de vrije markt werden begin afgelopen week biggen aangeboden en deze biggen waren aan het einde van de week allemaal al verkocht. Het aanbod aan biggen is daarnaast zeker niet groot. Menig vermeerderaar klaagt dat hij of zij te weinig biggen heeft om te leveren. In Duitsland speelt hetzelfde verhaal. Biggen vinden gemakkelijk hun weg naar de mester. Bij de Boerenbiggenprijs was er een discussie wat we moeten doen: Wordt het onveranderd of dalen we nog met min 1 euro? Er is gekozen voor het laatste en daarmee komen we op 74 euro terecht, maar volgende week zal de biggenprijs vermoedelijk een onveranderd worden.
Varkenspest blijft Polen in zijn greep houden
In Polen worden er aan de lopende band dode wilde zwijnen, die met de Afrikaanse varkenspest besmet zijn, gevonden of geschoten. De teller staat op 4 april inmiddels al op 1818 en als dit zo doorgaat, komen we in 2020 uit op meer dan 7000 besmette zwijnen. Dat is bijna drie keer zoveel dan in 2019. Er wordt niet bij vermeld of er nu intensiever wordt gezocht en bejaagd dan vorig jaar. Het zou goed voor Polen zijn als ze kon melden dat gebieden weer vrij waren van varkenspest. In België hebben ze in de afgelopen weken ook weer één besmet zwijn gevonden. Het is goed dat ze worden gevonden, maar het is zo jammer dat de datum wanneer het land weer kan worden vrijgegeven steeds weer naar achteren wordt geschoven.