Asbestdeadline niet haalbaar
Dat zeggen diverse asbestsaneerders, specialisten en politici. Als het saneren in het huidige tempo doorgaat, is al het asbest pas in het jaar 2040 van de daken.
De subsidiemogelijkheden die er zijn, geven te weinig stimulans om asbestdaken daadwerkelijk te verwijderen. Bovendien stimuleren de huidige cijfers in de agrarische sector over het algemeen niet direct tot het doen van (grote) investeringen.
Potjes raken leeg
Boeren kunnen via een Rijksregeling 4,50 euro subsidie krijgen, en via een provinciale regeling ook nog eens 4,50 euro. Bij de provinciale regeling moeten verplicht zonnepanelen terug geplaatst worden. Deze subsidiepot is in de provincies Zeeland, Limburg, Noord-Brabant, Flevoland en Limburg al uitgeput.
In Overijssel is het subsidiepotje bijna leeg, is te lezen op www.asbestvanhetdak.nl. Op dit moment is circa 75 procent van het totale budget van de provinciale subsidieregeling benut, aldus een woordvoerder van de provinciale regeling.
Stimulans
Tot op heden zijn alleen de provincies Limburg en Overijssel voorzichtig gestart om de regie te pakken. SP-Gedeputeerde van de provincie Limburg Daan Prevoo geeft aan dat de subsidieregeling van het kabinet slechts een druppel op een gloeiende plaat is. De provincie Limburg heeft onder leiding van Prevoo 100 miljoen euro vrij gemaakt voor hun eigen asbestplan. Ook de SP-fractie in de provincie Overijssel stelde een plan op: goede fasering, asbest eraf en zonnepanelen erop, verwerken in plaats van begraven en duidelijke regels voor saneringbedrijven.
CDA Overijssel kwam vandaag met een nieuwe methode om het asbest op te ruimen. De methode houdt in dat er een extra type asbestinventarisatie wordt toegevoegd, specifiek gericht op asbesthoudende golfplaten. De huidige methoden zijn vaak veel te duur zijn voor de eigenaren van asbesthoudende daken, waardoor veel blijft veel asbest liggen. De provincie Drenthe startte onlangs voor een nauwkeurige saneringsopgave met een inventarisatie van de aanwezige asbestdaken vanuit de lucht.
Prijsstijging
Asbestsaneerders verwachten een tariefstijging door het gebrek aan capaciteit. Ook door toenemende regelgeving zijn ze genoodzaakt de tarieven naar boven bij te stellen. De verwijderingskosten van asbest worden geraamd op 8 euro per meter. Het plaatsen van een nieuw dak golfplatenkost gemiddeld 14 euro per meter. Bij geïsoleerde dakplaten liggen de kosten 5 euro hoger.
In Nederland ligt nu nog 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan 100 miljoen vierkante meter in de agrarische sector. De saneringskosten worden geschat op ruim 1 miljard euro en de vervangende investeringen op 3,25 miljard euro.
Een uitgebreid artikel over asbestsanering, de kosten en de subsidie- en fiscale regelingen verscheen zaterdag 14 mei in Vee & Gewas, Agraaf, Veldpost en Stal & Akker.