'10 tot 20 procent varkensbedrijven moet gedwongen stoppen'
Dat zegt directeur Paul Bens van DLV. „De biggenprijzen zijn al langer slecht. Daarom kwamen de zeugenbedrijven het eerst aan de beurt. Maar nu de biggenprijzen zijn gestegen en de varkensprijzen nog te laag zijn, komen ook vleesvarkensbedrijven in de knel”.
Volgens Bens gaan er zelden bedrijven failliet en wordt er bij ongeveer 90 procent van de bedrijven die vastlopen via goed overleg met alle schuldeisers tot een afwikkeling buiten faillissement gekomen.
Bens vindt de uitkomst van de stelling ‘Mijn varkensbedrijf is in acute financiële nood’ van Pigbuisness.nl dan ook niet verassend. 49 procent van de bezoekers is het eens met deze stelling en 36 procent is het oneens. De overige 15 procent weet niet of ze eens of oneens met de stelling zijn.
‘Tien jaar niets verdiend’
„De gemiddelde varkenshouder heeft de afgelopen tien jaar in geen enkel jaar geld verdiend. 2006 was het laatste goede jaar voor varkenshouders”, zegt Bens. „De afgelopen tien jaar waren de rendementen in de varkenssector te laag, vanwege de lage marktprijzen en hoge kosten voor verplichte investeringen zoals luchtwassers en houderij eisen in Nederland.”
„Varkenshouders konden dus geen geld reserveren voor slechte tijden. Dan is het logisch dat varkenshouders in de financiële problemen komen in een diep dal zoals deze”, legt Bens uit. Het valt hem nog mee dat ‘slechts’ 50 procent van de varkenshouders aangeeft dat zijn bedrijf in acute financiële nood zit. „Ik had dat percentage zeker niet lager verwacht.”
1,45 per kilo
Om breakeven te draaien moet de gemiddelde zeugenhouder op dit moment 45 euro, exclusief BTW voor zijn big ontvangen. En de gemiddelde vleesvarkenshouder 1,45 euro per kilo exclusief BTW voor zijn vleesvarkens. Dat blijkt uit de berekening van Bens, waarin hij de lagere voerprijzen meeneemt.
„Met die prijzen kan de gemiddelde varkenshouder op dit moment breakeven draaien, verdient de top geld maar draait de onderkant nog steeds verlies. De prijzen moeten dus verder omhoog zodat varkenshouders de achterstand kunnen inlopen en geld kunnen reserveren voor het volgende dal, onderhoud en vervangingsinvesteringen.”
Bens kan zich vinden in de vorige week verschenen prognose van ABN Amro waarin gesteld wordt dat de prijsval tot stilstand komt. „Handelsbelemmeringen en calamiteiten daargelaten, verwacht ik dat de vleesvarkensprijzen alleen nog maar gaan stijgen de rest van dit jaar. De biggenprijzen zullen minder weg zakken dan andere jaren is mijn verwachting.”
Liquiditeitsproblemen
Bens ziet dat veel varkenshouders liquiditeitsproblemen hebben. Hiervoor zijn er volgens hem legio oplossingen waar in gezocht kan worden om de tekorten het hoofd te bieden.
- Tijdelijk stilleggen van de aflossingen
- Extra krediet aanvragen
- Afspreken met de voerleverancier en andere crediteuren dat je de rekeningen later betaald
- Naar de gemeente voor de BBZ (Bijstand Besluit Zelfstandigen)
- Geld vrijmaken uit activa
- Uitgaven uitstellen