VIC Sterksel moet vrezen voor sluiting
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/24/440/e778e9f67.-detail.jpg)
Dat heeft eigenaar Wageningen Universiteit & Research aan VIC Sterksel laten weten. Manager Theo Duteweerd (47) van VIC Sterkel moet nieuwe geldstromen aanboren en projecten binnen halen zodat het centrum met een goedgevulde portefeuille de toekomst in kan.
Varkenshouders houden echter vanwege de crisis in de sector elke cent op zak. Maar kansloos is het niet, zo vindt hij zelf. „Daarvoor is onderzoek en innovatie te belangrijk”, zegt Duteweerd donderdag 19 mei in het Eindhovens Dagblad.
Failliet verdienmodel
De varkenshouder uit Raalte heeft er sinds 1 januari bijna dagelijks een rit van Overijssel naar Sterksel voor over. Om zijn handen vrij te hebben heeft hij de bedrijfsvoering van zijn eigen bedrijf zelfs aan anderen overgedragen. Het aanboren van nieuwe geldbronnen is niet niks weet Duteweerd.
„Door het verdwijnen van het Productschap Vee & Vlees op 1 januari 2015, heb ik te maken met een failliet model.” Voorheen betaalde de sector collectief mee aan innovatie en onderzoek. Met het stoppen van het productschap droogde ook de geldstroom op. Als de sector wil overleven, moet de collectieve gedachte weer terug.
‘Actief de boer op’
En dus werd de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) opgericht. Inmiddels staan er duizenden namen op de ledenlijst. Maar de POV'ers kunnen 'Sterksel' niet redden. „We moeten naar de toekomst kijken. Het VIC zelf is verouderd. Wat mij betreft gaat het complex op de schop.”
Ook zoekt hij partners buiten de sector, zoals overheden en hoopt hij op samenwerking met de TU/e. Als klap op de vuurpijl moet ook de opstelling van het VIC zelf veranderen. „We moeten actief de boer op om vragen op te halen. Want elke goede vraag verdient een goed antwoord.”