Varkenshouder Ter Haar wint Agroscoopbokaal
Dit werd bevestigd door hun deelname aan de Delta-Score, een nieuwe meet- en vergelijkingstool van ForFarmers en Boehringer Ingelheim. Delta-Score koppelt de aanwezigheid van ziektes op het bedrijf aan de technische prestaties. Dit toont de varkenshouder hoe het bedrijf op diverse onderdelen scoort t.o.v. vergelijkbare vleesvarkensbedrijven (o.a. EW-conversie, karkaskwaliteit) en hoe de varkenshouder kan sturen op verbetering.
Secuur werken
Volgens ForFarmers bevestigt de Delta-Score dat het gezondheidsniveau op het bedrijf van Ter Haar bijzonder hoog ligt. „Dit heeft alles te maken met de manier waarop zij hun bedrijf managen en met een zeer strikte toepassing van hygiënemaatregelen. Door de goede gezondheid kunnen de varkens het voer optimaal aanwenden voor groei en mede daardoor behalen Gerrit en Ineke in alle opzichten bovengemiddelde resultaten.”
Hun bedrijfsadviseur Herjan Klein Leetink van ForFarmers somt hun behaalde resultaten bij de vleesvarkens op. „Ze behaalden afgelopen jaar een gemiddelde gecorrigeerde daggroei van 869 gram groei met een EW-conversie van 2,66. Bij de slachtclassificaties bedroeg het gemiddelde vleespercentage 60,1 procent met 12,3 millimeter spek en 62,1 millimeter spierdikte.”
De familie Ter Haar heeft een varkensbedrijf met 410 zeugen en 2.800 vleesvarkens in Geesteren (GD). Ze leveren hun vleesvarkens af binnen het Starconcept van Vion. De familie werkt met de Topigs 20 zeug en Tempo eindbeer.
Woensdag 18 mei maakte ForFarmers in Lunteren de winnaars van de Agroscoopbokaal 2016 bekend Zeven ondernemers uit verschillende agrarische sectoren viel deze onderscheiding ten deel vanwege hun uitzonderlijke resultaten. Zij ontvingen de bokaal uit handen van Yvon Jaspers.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: ForFarmers