DLV start praktijkproeven met groen fosfaat
Dat maakte DLV Advies onlangs bekend. De meststof Groen Fosfaat is ontwikkeld door DLV Advies, MeMon en Eco Energy. Het ministerie van Economische zaken steunt de ontwikkeling van de meststof middels een SBIR-opdracht.
Fosfaatkunstmest is voor derogatiebedrijven sinds twee jaar uitgesloten. Drijfmest mag wel gegeven worden, maar dit is vaak onvoldoende voor een optimale opbrengst omdat het gewas niet bemest kan worden naar de fosfaatbehoefte.
Minder opbrengst
Veldproeven op gronden met lage fosfaatbeschikbaarheid en weinig fosfaat in de bodem, tonen aan dat zonder fosfaatrijenbemesting de opbrengst met 5 tot 6 procent afneemt. Groen Fosfaat is een meststof in pelletvorm gemaakt uit hoofdzakelijk varkensmest, een mestsoort met een hoog fosfaatgehalte.
Naast fosfaat, bevat de meststof stikstof, kalium en borium. DLV Advies verwacht in de veldproef een meeropbrengst van 2 tot 6 procent in vergelijking met de huidige standaardbemesting.
Eerste resultaten in juni
De eerste proefvelden zijn op 13 mei van dit jaar ingezaaid. Er zijn meerdere proefvelden aangelegd, om de huidige standaardbemesting te kunnen vergelijken met de bemesting van Groen Fosfaat. Er zijn bij het zaaien drie varianten van de meststof op het land gebracht, een standaard variant, een variant met extra bacteriën en een variant met humuszuren.
De pellets zijn afgestemd op het zaaien met de huidige standaard zaaimachines. Bij de aanleg van de proefvelden bleek dit goed te werken. De eerste resultaten van de veldproeven, onder andere over de beginontwikkeling van de maïsplant, worden medio juni verwacht.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: DLV Advies
Beeld: DLV Advies