Speendiarree, ja of nee?
Vaststellen of er sprake is van speendiarree is in de meeste gevallen vrij eenvoudig. Een belangrijke factor hierin is de periode waarin biggen diarree hebben. Is dit drie tot zeven dagen na het spenen? En heeft tussen de 20 en 50 procent van de biggen dunne of waterige mest? Dan kan aangenomen worden dat er sprake is van speendiarree. Ook de duur van de periode met afwijkende mest, de voeropname en het uitvalspercentage zijn belangrijke indicatoren.
Mestscore als hulpmiddel
Een mestscorekaart is een praktisch hulpmiddel om de mest te beoordelen. Hierbij beoordeelt de varkenshouder de mest van zijn biggen visueel en vergelijkt deze met de plastische beschrijvingen en foto’s op de mestscorekaart. Het vaststellen van de mestscores kan helpen om de ernst van de situatie in te schatten en de voortgang en eventuele verbetering na ingrijpen te evalueren. Tijdens de acute fase zijn de scores hoog. Als vaak scores 3 en 4 worden waargenomen, spreken we van ernstige speendiarree.
Vaststellen oorzaak
Een goede diagnose is belangrijk om tot een gerichte aanpak te komen. Voor een volledige diagnose is het aan te raden om niet alleen de klinische verschijnselen te beoordelen, maar om ook de oorzaak van de speendiarree te bepalen. Daarvoor worden mestmonsters van biggen met waterige diarree verzameld en in het laboratorium onderzocht. Dat gebeurt door het op kweek zetten van de monsters, om zo vast te stellen of E. coli bacteriën aanwezig zijn. Die kiemen worden vervolgens met genetische technieken verder gekarakteriseerd, om te bepalen om welke soort E. coli het gaat, of dit inderdaad een ziekteverwekkende stam is en welke behandeling hierbij aansluit.
Wilt u meer weten over de diagnose van speendiarree? Neem dan contact op met uw dierenarts voor een diagnose op uw bedrijf.
> Lees meer over het voorkomen van speendiarree en over mogelijke oplossingen.
PM-NL-20-0060