Pak speendiarree bij de bron aan
Veilige voeders zijn bij pas gespeende biggen eerder regel dan uitzondering geworden. De voeders bevatten een laag eiwitgehalte en lagere energie-inhoud om de darmen niet te veel te belasten en zo diarree te voorkomen. Het blijkt in veel gevallen, al dan niet in combinatie met zink door het voer, een effectieve manier om speendiarree grotendeels onder controle te houden. Deze aanpak gaat echter ten koste van de groei bij de biggen en lost de werkelijke oorzaak van de diarree niet op.
Verhoogde sterfte en mindere groei
“Speendiarree is een belangrijke oorzaak van economische schade in de varkenshouderij, met name omdat het zorgt voor een verhoogd sterftecijfer en verminderde groei”, vertelt Chris Salentijn, key accountmanager Swine van Elanco Animal Health. “Bovendien komen biggen er nooit helemaal bovenop.” Dierenartsen en veehouders schatten in dat speendiarree de periode om het eindgewicht te bereiken met 10 dagen1 vertraagt en zorgt voor een stijging in de voerkosten per kg groei van 7 - 9%1. E. coli is de belangrijkste oorzaak van speendiarree2,3. De E. coli stammen F4- en F18-ETEC zijn verantwoordelijk voor ruim 83% van de speendiarree gevallen in Nederland en België4.
Combinatie van maatregelen
“Aanpassingen aan het voer zijn tijdelijke oplossingen, die de diarree onderdrukken maar niet oplossen. Bovendien gaat het ten koste van de groeipotentie van de biggen en daarmee van de technische resultaten”, aldus Salentijn. Om speendiarree echt bij de bron aan te pakken, is het belangrijk om in te zetten op een combinatie van maatregelen. Daarbij gaat het om maatregelen op het gebied van kraamstalmanagement en huisvesting, voeding, gezondheidsmanagement en vaccineren om bestaande problemen als gevolg van E. coli effectief aan te pakken.
Referenties:
1. Hidalgo A, Trindade J. 2015. Post-weaning diarrhea in Europe: veterinarian and producer insights. 7th ESPHM. Nantes, France, 22-24th April.p 91.
2. Fairbrother, J.M. et al. 2012. Colibacillosis. In: Diseases of Swine, 10th Edition.Chapter 53, p 723-749.
3. Luppi, A. et al. 2016. Porcine Health Management, 2:20. DOI: 10.1186/s40813-016-0039-9.
4. Vangroenweghe et al., 2017 – Prevalence of virulence factors of Escherichia coli isolated from piglets with post-weaning diarrhoea in Belgium and The Netherlands – Proceedings of 9th European Symposium of Porcine Health Management.
PM-NL-20-0058