Vlaamse varkenshouderij buigt zich over toekomst
Binnen de zogenoemde G30-varkenstop heeft de Vlaamse varkenshouderij met het oog op 2030 alle schakels binnen de varkensvleesketen samengebracht om na te denken over de toekomst van de varkenshouderij en over concrete acties om de sector te ondersteunen of richting te geven. Aanleiding is de economische crisis in de varkenshouderij.
Meerwaardecreatie
Uit het overleg komt naar voren dat duidelijke marktinformatie en transparantie als prioriteiten zijn aangeduid. Ook is er veel animo voor het vergroten van de vraag als het beheersen van het aanbod. „Er moet meer transparantie zijn over de prijsbepaling door verschillende schakels in de keten zodat duidelijk is hoe men tot de prijs komt die de consument betaalt.”
De deelnemers op de varkenstop zijn het over eens dat er beter geen overheidsinmenging in de markt is. Ze geven liever invulling aan differentiatie van Vlaams varkensvlees op de binnenlandse markt door bijvoorbeeld extra smakelijkheid of antibioticavrij varken. Vraag voor de Vlamingen is alleen hoe de smaak en vleeskwaliteit van het Vlaams varken verbeterd kan worden. „In eerste instantie is er nood aan online meetmethodes in het slachthuis om aan smaak en vleeskwaliteit gekoppelde parameters te kunnen bepalen. Op lange termijn lijkt een meetmethode wenselijk waarbij de vleeskwaliteit bij het levende varken op het varkensbedrijf kan worden bepaald.”
Gevraagd naar het alternatief verdienmodel dat tegen 2030 de meeste slaagkansen heeft in de praktijk, schuiven de deelnemers horizontale en verticale samenwerking naar voren. Volgens de deelnemers lijkt echter een eigen keten slechts voor een beperkt aantal varkensbedrijven weggelegd. „De verkoop via een conceptlabel vergt een professionele aanpak, veel tijd en financiële middelen. Voor bedrijven die onrendabel zijn, is dit dus geen alternatief.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruben van Boekel