'30 miljoen euro aan crisisgeld is niet ongebruikt'
„We hebben in Nederland, in overleg met de branche- en sectororganisaties echter gekozen voor een slimme en gerichte aanpak. Dat betekent dat die eerst plannen moeten maken en indienen. Dat duurt wat langer maar we gaan de deadline van 30 juni zeker halen,” zo liet de staatssecretaris in de Tweede Kamer weten.
Felle kritiek
Hij reageert op felle kritiek van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Deze hoorde eerder deze week van een geprikkelde Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) dat Nederland samen met onder meer Frankrijk, Oostenrijk en Polen nog geen aanspraak heeft gemaakt op de in totaal 440 miljoen steun die Brussel vorig jaar uittrok om de problemen in de landbouw aan te pakken. Hogan noemde de gang van zaken merkwaardig omdat er inmiddels al weer een nieuw verzoek om steun van Brussel ligt. „Schandalig dat het kabinet op haar handen gaat zitten, terwijl boeren failliet gaan door de aanhoudende landbouwcrisis," zo vond Schreijer-Pierik.
Volgens Van Dam is Hogan bij Nederland niet aan het goede adres. „Hij is van onze eigen aanpak op de hoogte, maar zal Nederland niet apart genoemd hebben. Wij hebben afwijkend van de meeste andere lidstaten nadrukkelijk gekozen voor specifieke maatregelen die de positie van de melkvee- en varkenshouderij structureel versterken. Deze inzet is in nauw overleg met het landbouwbedrijfsleven gekozen. Het effect van deze aanpak is groter dan elke veehouder een relatief klein bedrag verstrekken. Daarmee worden de marktproblemen in de zuivel- en varkenssector echt niet verlicht. Deze aanpak geldt voor melkvee- en varkenshouderij en voor mestverwerking (met elk 10 miljoen euro, red.). Consequentie is dat het meer tijd kost om de middelen bij de veehouders te krijgen.”
Verbeteren van marktpositie
De 30 miljoen euro worden in overleg met het bedrijfsleven verdeeld over specifieke maatregelen. ZuivelNL (melkvee) en POV (varkenshouderij) werken de afgesproken maatregelen uit in projectplannen. „Op basis hiervan zal het ministerie van EZ de middelen via een subsidiebeschikking uiterlijk 30 juni beschikbaar stellen aan deze organisaties.”
In februari liet de staatssecretaris al weten dat met het extra geld voor weidegang, weidevogelbeheer, betere milieuprestaties en de aanpak van dierziekten ingezet wordt op verdere verduurzaming van de melkveehouderij. In de varkenssector wordt het geld gebruikt voor herstructurering en het verbeteren van de marktpositie. Verder wordt geïnvesteerd in hoogwaardige mestverwerking voor zowel de melkvee- als varkenshouderij.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen