‘Lage drinkwaterdruk zorgt voor gevaren’
Dat stelt Vewi Techniek. Het bedrijf is onder meer gespecialiseerd in waterkwaliteit op agrarische bedrijven. Heel vaak wordt de waterdruk aan het begin van het drinkwatercircuit gereduceerd door middel van een reduceerventiel om te voorkomen dat de waterafgifte aan de nippel te hoog is en om vervuiling en vermorsing te voorkomen.
Gevaren lage druk
Vewi Techniek waarschuwt voor de gevaren van lage druk. „Er bestaat de mogelijkheid tot luchtinslag in de leidingen, waardoor vuile stallucht via de nippel in de leidingen terecht komt. Bacteriën in deze lucht voelen zich in de waterleiding prima thuis en hechten zich aan de aanwezige biofilm. Als gevolg hiervan vind continu vervuiling plaats van het passerende drinkwater, waardoor dit een hoog kiemgetal zal bevatten.”
De oplossing is volgens het bedrijf om de waterleiding op hogere druk te laten werken (vanaf 2 bar). „Dit geeft voldoende weerstand om luchtinslag tegen te gaan." Om te voorkomen dat het water met deze druk te hard uit de drinknippels spuit, kan gebruik gemaakt worden van automatische doorstromers. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar: voor kraam- en speenbiggen (250 ml/minuut), voor vleesvarkens (500 ml/minuut) en voor zeugen (1.000 ml/minuut en 2.500 ml/minuut) en geven continu dezelfde waterafgifte, onafhankelijk van de druk op de waterleiding.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen