Nieuw geval van AVP in China: steeds meer vleesimport
De lokale autoriteiten hebben onmiddellijk maatregelen genomen, waaronder het verwijderen van alle varkens, het desinfecteren van gerelateerde plekken en wegen en het onderzoeken van de zaak.
Afrikaanse varkenspest heeft de Chinese varkenspopulatie met minstens 40 procent verminderd. China telt nu ruim 321 miljoen varkens, waarvan 33,8 miljoen zeugen. De zeugenstapel daalde sinds 2018 met 60 procent.
AVP blijft zich in China nog steeds verspreiden. Het opbouwen van een nieuwe varkensstapel blijft daardoor een probleem. De Chinese varkensproductie bereikte in 2019 een dieptepunt van 42,6 miljoen ton, waarbij Afrikaanse varkenspest (AVP) naar schatting 60 procent van zijn zeugenstapel wegvaagde.
Minder geslacht
Slachthuizen in China werden gedurende een groot deel van februari gesloten nadat Peking de vakantie verlengde om de virusuitbraak te beperken, waardoor het slachtvolume afnam. Dat herstelde zich in maart toen boeren zwaarlijvige varkens op de markt brachten. China slachtte in het eerste kwartaal 131,29 miljoen varkens , 30,3 procent minder dan een jaar eerder.
Meer import
De Chinese regering probeert de prijzen te stabiliseren door bevroren varkensvlees uit haar staatsreserves te halen en heeft dit jaar tot nu toe bijna 300.000 ton verkocht. De invoer is de afgelopen maanden ook enorm gestegen, met import in het eerste kwartaal van 2020 van bijna 1 miljoen ton, bijna het dubbele van vorig jaar. De totale vleesproductie van China in het eerste kwartaal, inclusief varkensvlees, rundvlees, lam en gevogelte, daalde met 19,5 procent tot 18,1 miljoen ton. Vooral de pluimveeproductie werd hard getroffen door maatregelen om het coronavirus tijdens zijn piek in februari te beteugelen.