'Ernstige aantasting van de privacy; boeren vogelvrij verklaard'
Plan Carola Schouten om overtredingen veehouders openbaar te publiceren wekt woede boeren
De websites van Agrio meldden dit weekend dat Schouten deze mogelijkheid (juridisch) aan het onderzoeken is. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouder, LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) noemen de plannen van Schouten ‘van de zotte, zorgelijk en bizar’. „Wij zijn hier echt woest over”, zegt de NMV. „Dit is een ernstige aantasting van de privacy.” De POV vraagt zich af wat de achtergronden zijn bij het voornemen van Schouten. Voorzitter Hennie de Haan van de NVP vindt het van de zotte dat de minister van Landbouw hier tijd en energie in wil steken „Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Juristen, die de minister adviseren, zoeken doorgaans naar redenen waarom iets niet kan. En nu moeten zij zoeken naar dé juridische onderbouwing om veehouders willens en wetens aan de schandpaal te nagelen, zonder in conflict te komen met privacywetgeving, aldus De Haan.
'Dan ook kindermishandeling'
POV-voorzitter Linda Janssen vraagt zich ook af hoe Schouten denkt om te gaan met privacy. Een boer zorgt volgens haar altijd goed voor zijn of haar dieren. „En als dat niet zo is, dan zit er een dieper, vaak psychisch, verhaal achter." Voor die gevallen zijn er hulporganisaties beschikbaar, stelt Janssen. „Als dit soort zaken (waarvan er maar heel weinig zijn) openbaar worden gemaakt dan stel ik voor dat we dit ook doortrekken op bijvoorbeeld pedofielen of bij mensen die hun kinderen verwaarlozen. Dan moeten die overtredingen ook openbaar worden gemaakt. Gelijke monniken, gelijke kappen”, meent de POV-voorzitter.
Psychische hulp
De Haan (NVP) wijst Schouten op het Vertrouwensloket voor veehouders in psychische nood. „Het welzijn van dieren is een groot goed en dat moet ook zo blijven, daarom heeft de sector in het verleden het vertrouwensloket in het leven geroepen. Daar worden problemen met dierenwelzijn gemeld, veelal door collega’s en erfbetreders. Incidenten zijn niet goed te praten, maar moeten wel als zodanig worden gezien." Welzijnsissues komen volgens Janssen en De Haan vaak niet alleen. „Ze zijn vaak gerelateerd aan psychische nood en/of financiële problemen. Nederland kent gelukkig een hoog dierenwelzijnsniveau en streeft nog altijd naar verbeteringen, waarbij de overheid moet zorgen voor een gelijk speelveld op de Europese markt. Openbare lijsten gaan niets toevoegen aan dierenwelzijn en brengen boeren met hun gezin onnodig in gevaar", aldus De Haan.
De NMV sluit zich bij de woorden van Janssen en De Haan aan. „Bij kindermishandeling worden personen beschermd en bij vee gaan we boeren slachtofferen? Dit is alleen de sector in een slecht daglicht willen stellen, en zeer onterecht”, zegt beleidsadviseur Femke Wiersma van de NMV.
Het lost volgens haar de onderliggende problematiek niet op. „Het kan de situatie zelfs verergeren als er bijvoorbeeld psychische problematiek aan ten grondslag ligt. Wij zijn er echt woest over. Zeker als je dit spiegelt aan de stortregen van wet- en regelgeving de afgelopen tijd. De minister laat wel zien uit welk hout ze gesneden is. Zij stelt ons opnieuw zwaar teleur”, aldus Wiersma.
„De schijnbare ambitie van de NVWA, om controlegegevens actief te openbaren, is zeer zorgelijk", vindt ook portefeuillehouder Gezonde Dieren Jeannette van de Ven van LTO Nederland. „Bij verminderd welzijn of verwaarlozing van dieren is er vaak sprake van onmacht als gevolg van fysieke of psychische problemen bij de veehouder. ‘Naming and shaming’ is dan wel het laatste wat bijdraagt aan een oplossing voor de dieren en de veehouder. Preventie en vroege signalering bij het daarvoor opgezette Vertrouwensloket Landbouwhuisdieren zijn belangrijk, waar nodig moet er goed worden gehandhaafd in plaats van mensen aan de schandpaal te nagelen", stelt zij.
Dierenactivisten
Hennie de Haan vraagt zich af of minister Schouten er nu ook voor gaat zorgen dat burgers aan de schandpaal worden genageld wanneer ze hun huisdieren of kinderen niet verzorgen volgens de politiek gevormde normen van de overheid. „Dat zou verschrikkelijk zijn en dat is het ook voor veehouders. Een absurd plan, wat je echt niet moet willen; nu niet en nooit niet", meent de NVP-voorzitter.
Volgens haar worden veehouders, die met hun gezin veelal bij het bedrijf wonen, vogelvrij verklaard in dit land. „Schouten geeft dierenactivisten hiermee een vrijbrief om gericht hun intimidaties voort te zetten. Onbegrijpelijk hoe dat in onze rechtstaat door politieke inmenging wordt aangewakkerd."
Van Ven (LTO) is die mening ook toegedaan. „De verregaande acties van dierenextremisten zijn extra reden om zeer zorgvuldig met de privacy van boeren om te gaan. Dat staat overigens geheel los van de discussie over Europese beroepsverboden voor notoire en welbewuste overtreders,” stelt zij.
'Idiote beleidsplannen'
De Haan stelt dat het landbouwbeleid de laatste tijd wordt geregeerd door mensen met grote afstand van de dagelijkse boerenpraktijk. „Dit resulteert in idiote beleidsplannen en visies gebaseerd op wensdenken. Sterker nog, de bewuste negatieve framing vanuit de anti-veehouderijlobby en veganisten, een kleine minderheid in Nederland, heeft structureel vat gekregen op de politiek en overheidsorganisaties. Vegetarisch is inmiddels de norm bij de catering vanuit de overheid." De NVP maakt zegt zich hier grote zorgen over te maken. „Waar gaat deze ontwikkeling eindigen? Je kunt niet ongestraft en stelselmatig een beroepsgroep blijven criminaliseren en demoniseren. De overheid begeeft zich hiermee op een hellend vlak."
Verbijstering
Ook veehouders hebben via de Agrio-websites en via sociale media woedend en met verbijstering gereageerd op de plannen van Schouten. Volgens een aantal boeren is dit het zoveelste bewijs dat de minister boeren ‘een kopje kleiner’ wil maken. Ook vinden boeren dat in dit geval alle overtredingen van iedereen openbaar moeten worden gemaakt.
Bart Kemp, oprichter van de Stichting Agractie heeft Schouten meteen een brief gestuurd. „Snap je wel wat de gevolgen hiervan zijn? In plaats van voor ons op te komen in de Kamer, wil je het ons nog moeilijker maken. Ik vraag je dringend dit niet te doen!”, schrijft Kemp in zijn brief.