Minister gaat varkens toch onderzoeken op vatbaarheid COVID-19
Er zijn geen aanwijzingen dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van COVID-19. Dieren, waaronder katten en fretten kunnen wel besmet worden, maar de verspreiding gaat van mens tot mens. Varkens en kippen zijn niet vatbaar voor het virus, toch laat de minister daar extra onderzoek naar doen.
Het onderzoek naar het mogelijk voorkomen van CoV-2-infecties vindt uit voorzorg plaats., schrijft Schouten. Hiervoor worden bloedmonsters verzameld en getest op het voorkomen van antistoffen tegen CoV-2. „Wetenschappers verwachten niet dat er dieren positief testen, op basis van de resultaten van het onderzoek naar varkens in Duitsland en China, maar het is wel belangrijk om dit uit te sluiten", vindt de minister. Het onderzoek start deze maand en de eerste resultaten worden in augustus verwacht.
Kans op dierziekten klein
De kans op dierziekten en zoönosen (dierziekten die ook mensen kunnen besmetten) is in Nederland overigens klein, bevestigt de minister in haar Kamerbrief. Dit komt volgens haar mede door de intensieve samenwerking op het gebied van diergezondheid. „Er is een goed monitoringssysteem ingericht (de zogenaamde basismonitoring) om dierziekten in de veehouderij, waaronder zoönosen, snel te ontdekken. Zo kunnen indien nodig snel de benodigde bestrijdingsmaatregelen genomen worden. Dit doen we onder andere om te voorkomen dat dierziekten verspreiden naar andere dieren of naar mensen als dat een mogelijkheid is”, aldus de minister.
Onderzoek relatie veehouderij en corona
Of de veehouderij in de huidige coronacrisis een rol speelt of dat luchtverontreiniging van invloed zou kunnen zijn op de kwetsbaarheid voor COVID-19, is niet bekend. Het RIVM gaat wel onderzoek doen naar de relatie luchtkwaliteit, veehouderij en COVID-19.