Volledige narcose bij castratie biggen verplicht in Duitsland
De nieuwe dierenwelzijnsregels schrijven voor dat biggen volledig onder narcose moeten om geen enkele pijn te ondervinden bij het castreren. Pijnverlichting is niet meer afdoende, vindt de Duitse regering.
Om boeren te helpen bij het aanschaffen van anesthesieapparaten, wordt 20 miljoen euro uitgetrokken. Alleen apparaten die gecertificeerd zijn op het gebied van dierenwelzijn, gebruikersveiligheid en milieubescherming worden gefinancierd. De vergoeding is beperkt tot maximaal 5.000 euro per zeughouder. Varkenshouders kunnen tot 1 juli 2020 financiering aanvragen bij het Federaal Agentschap voor Landbouw en Voedselvoorziening (BLE).
Berengeur
Castratie van biggen gebeurt om te voorkomen dat in het varkensvlees later berengeur voorkomt. Supermarkten zeggen dat consumenten geen vlees willen met berengeur, hoewel met het vlees zelf niets mis is. Ook niet alle consumenten nemen berengeur waar.
Berengeur ontstaat bij sommige mannelijke varkens op latere leeftijd onder invloed van bepaalde hormonen die het lichaam van nature aanmaakt. Door de varkens kort na de geboorte al te castreren wordt voorkomen dat deze geur zich later openbaart bij het bakken van het vlees.
Nederland
In Nederland worden varkens, die worden gehouden voor vlees dat in Nederlandse supermarkten terechtkomt, al helemaal niet meer gecastreerd. Het varkensvlees in supermarkten in Nederland is altijd afkomstig van ongecastreerde beren of van zeugen.
In de biologische varkenshouderij is biggencastratie overigens nog wel veel voorkomend. Varkens in de biologische varkenshouderij leven immers langer en de kans is daardoor dan ook groter dat hun vlees een afwijkende geur geeft bij het bakken. Castratie gebeurt zodat de varkens, als zij groter worden, minder agressief gedrag naar elkaar vertonen. Biggen die in Nederland worden gecastreerd moeten van tevoren worden verdoofd.
Duitsland gaat volgend jaar een stap verder met het verplichten van volledige narcose.