Landbouwcommissaris Wojciechowski slikt deel kritiek op Nederlandse varkenshouders in
Ook de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en LTO Nederland tikten de EU-landbouwcommissaris Wojciechowski op de vingers, omdat hij intensieve veehouderij als ‘niet duurzaam’ bestempelde. De organisaties stuurden een boze brief naar Wojciechowski.
In een Tweet somde de Pool in februari een lijst op van verschillende EU-landen, waaronder Nederland, en hun veedichtheid. Hij vervolgde met: „Als onderdeel van de Green Deal zal het probleem van de intensieve varkenshouderij in sommige EU-landen moeten worden aangepakt, omdat de landbouw duurzaam moet zijn”.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Daarmee wekte hij volgens POV en LTO onterecht de suggestie dat de veedichtheid in een land een indicatie geeft van, en zelfs een probleem is voor, de duurzaamheid van een sector. Zijn tweet wekte ook boosheid op bij boerenorganisaties in de rest van Europa.
Koplopers
Wojciechowski zegt nu zich ten volle bewust te zijn van de diversiteit van de varkensproductie in de EU. „Duurzaamheidsaspecten kunnen niet alleen worden beoordeeld op basis van het aantal varkens per hectare. Boeren in regio’s met een hoge varkensconcentratie zoals in Nederland, zijn inderdaad vaak ook koplopers als het gaat om innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatefficiëntie, dierenwelzijn en het terugdringen van antibiotica", geeft de Poolse landbouwcommissaris nu toe.
Wel stelt hij nog dat hoge concentraties van dieren in bepaalde regio’s van de EU milieuproblemen kunnen opleveren. „Het evalueren van de duurzaamheidsaspecten van de verschillende varkenshouderijsystemen is complex en daarbij moeten meerdere factoren in aanmerking worden genomen”, schrijft hij verder in antwoord op vragen van Europarlementariërs die hem op het matje riepen.
Green Deal
De “van boer tot bord”-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem vormt volgens hem een cruciaal onderdeel van de Europese Green Deal. „Bij de uitvoering van die strategie zal de diversiteit in Europa, en onder meer zijn gevarieerde productiesystemen, een pluspunt zijn. Niettemin moet meer aandacht uitgaan naar de feitelijke en mogelijke duurzaamheidsrisico’s en de broeikasgasemissieprofielen van bepaalde landbouwpraktijken”, voegt hij daar aan toe.
De “van boer tot bord”-strategie zal volgens hem zowel de diversiteit van de landbouw in de EU als duurzame landbouwpraktijken bevorderen, zonder daarbij een onderscheid te maken.