Na 21 jaar einde aan slepende Aujeszky-procedure
Hiermee heeft de NVV in totaal 27 miljoen euro teruggehaald, die leden en oud-leden van de NVV onterecht hebben moeten betalen. Met het besluit van de SER om niet meer in cassatie te gaan is er na 21 jaar een einde gekomen aan de procedures die de NVV heeft gevoerd tegen het verplicht enten tegen de ziekte van Aujeszky, tegen vooraf vastgestelde tarieven.
Geleden schade
De ruim 11 miljoen euro komt bovenop de 16,1 miljoen die de SER in 2013 van de rechter al moest uitkeren aan NVV. Dit bedrag betrof de compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998. Tijdens die periode verplichtte het toenmalig Landbouwschap (de SER treedt op als vereffenaar), varkenshouders hun dieren te enten tegen de Ziekte van Aujeszky, tegen vooraf vastgestelde tarieven.
Het bedrag van 16,1 miljoen euro was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. NVV heeft zich hier van meet af aan tegen verzet en heeft altijd gesteld dat de wettelijke rente moet worden berekend vanaf het ontstaan van de schade, in 1993. De rechter stelde de NVV hiervoor in november 2014 in het gelijk. De SER ging tegen deze uitspraak in hoger beroep omdat zij meende dat de ingangsdatum van de wettelijke rente onderdeel was van de onderhandelingen tijdens de eerste Aujeszkyprocedure. Dit hoger beroep verloor de SER op 8 maart jl.
Gerechtigheid
„NVV heeft hierover nooit onderhandeld en het Hof heeft de NVV in maart zeer terecht volledig in het gelijk gesteld. Wij hebben nooit getwijfeld dat wij het bij het rechte eind hadden”, zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen. Zij is heel blij dat er nu eindelijk definitief gerechtigheid is voor de varkenshouders. „Het recht heeft gesproken en wij zijn blij dat de SER nu eindelijk ook inziet dat onze varkenshouders volledig in hun recht staan.”
Varkenshouder en oud-voorzitter van de NVV, Willy van Gemert staat aan de wieg van de hele Aujeszky-procedure. Helemaal alleen begon hij als varkenshouder in 1995 de procedure tegen het toenmalige Landbouwschap. De procedure die hij aanvankelijk startte als individueel varkenshouder, werd eind jaren negentig verder opgepakt door NVV en vijf varkenshouders, die eveneens overtuigd waren van het onrecht.
De NVV gaat ervoor zorgen dat de leden en oud-leden van de NVV, die recht hebben op hun deel van de 11 miljoen euro, dit geld zo snel mogelijk krijgen overgemaakt op hun rekening.
Tekst: Ruben van Boekel, NVV
Beeld: Agrio archief