Huisman stemt eindbeer af op afnemer

„We wilden niet als een voetbal van A naar B worden gestuurd”, zo verklaart Huisman waarom ze eerst uitvoerig in overleg gingen met hun biggenhandelaar. De 36-jarige varkenshouder heeft samen met zijn vrouw Marjan een vermeerderingsbedrijf met 560 zeugen in het Noord-Duitse Varel. In de omgeving heeft hij nog een pachtstal met 1.800 vleesvarkens.
Twee jaar geleden namen ze de drastische beslissing om hun hele zeugenstapel in één stap te vervangen. Ze schakelden over naar de Hypor-zeug en kozen voor de Piétrain db.77-eindbeer van fokkerijorganisatie BHZP. Bovendien grepen ze meteen de mogelijkheid aan om over te schakelen naar een SPF-gezondheidsstatus. Arian Huisman is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Markt & Vlees op 8 juni in Dalfsen. Het onderwerp deze avond is ‘Bepaal je afzetmarkt’.
Vleesvarkensstal pachten
Huisman levert elke twee weken gemiddeld zo’n 500 gespeende biggen af. Hij heeft drie verschillende Duitse vleesvarkenshouders waar hij aan levert. Volgens hem moet de bigkwaliteit altijd voorop staan. „De Duitser wil een big die gemakkelijk groeit en goed scoort aan de slachthaak.” De varkenshouder zegt dat je bovenal niet moet vergeten om naar de wensen van de afnemer te blijven luisteren.
Hij merkt dat er in Duitsland meer vraag ontstaat naar biggen met een Duitse herkomst. „Duitse slachterijen sturen steeds meer aan op vleesvarkens die een DE-oornummer hebben.” Om op de hoogte zijn van de prestaties van zijn biggen, heeft hij wekelijks contact met zijn handelaar om te overleggen hoe de biggen bij zijn afnemers presteren. Bovendien laat de Nederlander elke drie maanden bloed tappen om te kijken welke ziektekiemen er bij zijn bedrijf aanwezig zijn. Deze deelt hij met zijn handelaar. „We willen zo voorkomen dat we in discussies verzeild raken als er problemen zijn bij één van mijn afnemers.”
Positief op PRRS
Uit de bloeduitslagen kwam onlangs naar voren dat één van zijn gespeende biggen licht positief testte op PRRS. Voor Huisman een tegenvaller, aangezien hij een SPF-status had. De varkenshouder heeft een vermoeden hoe de infectie is binnengekomen. „Ik had tot voor kort een buurman als vleesvarkenshouder. Hij wisselde regelmatig van vermeerderaar.”
Voor Huisman reden om een poging te wagen of hij zijn stal kon pachten, zodat hij het infectiegevaar voor zijn varkensstapel kon tegengaan. Hij kreeg een nul op het rekest. Toen hij een paar maanden geleden geconfronteerd werd met een heftige griepuitbraak, ging hij opnieuw bij zijn buurman langs om te kijken of hij de vleesvarkensstal kon overnemen. „Uiteindelijk kon ik door gezondheidsredenen bij mijn buurman nu toch de vleesvarkensstal pachten.” Daardoor heeft de geboren Groninger straks naast 560 zeugen plaats voor 2.850 vleesvarkens.
Hij hoopt dat hij binnen afzienbare tijd weer vrij wordt van PRRS. Toch merkt hij nu al dagelijks de voordelen van zijn hogere gezondheidsstatus. „Het loopt gewoon veel gemakkelijker dan voorheen. Toen wij in 2014 overschakelden, haalden wij 27,5 gespeende biggen op jaarbasis. Nu zitten we op 30 gespeende biggen per zeug.”
Aanstaande woensdagavond 8 juni is de Pig Business thema-avond Markt & Vlees in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Marjan Huisman