Column: Alleen de negatieve zaken tellen op dit moment
De ruim 20 centen daling van de varkensprijs in de afgelopen weken is nog lang niet genoeg geweest, zo lijkt het tenminste op de varkensmarkt. De Nederlandse slachterijen, waarvan de meeste in de afgelopen week met min 3 centen daalden, deden het nog rustig aan ten opzichte van Duitsland. Daar deed de VEZG woensdag in een keer min 9 centen van de prijs af. Maar ook deze min 9 centen lijkt nog steeds niet genoeg om te zorgen dat slachterijen weer volop gaan slachten. Sterker nog, in Duitsland worden varkens door geschoven ondanks een krap aanbod.
Komende weken voorspelt weinig goeds
Tönnies had vorige week al aangekondigd dat ze verder naar beneden ging. We konden de daling dus al zien aankomen. Je hoopt dan nog even dat een min 4 centen genoeg is, zodat iedereen in Duitsland na de Hausspreisactie van Tönnies en Vion weer gelijk komt te staan op 1,80 euro. Wat echter op dit moment veelzeggend is, is dat zeugen die vaak zeer gewild zijn compleet worden afbesteld. Dit feit belooft voor de komende weken weinig goeds.
De situatie in Nederland lijkt iets beter te zijn, maar ook hier gaan we verder naar beneden. Ook al is het aanbod in ons land niet eens zo heel groot. Het is een gegeven en we moeten het er mee doen. Het coronavirus zorgt op verschillende fronten voor onrust en ongemak; van uitval van het personeel tot vermindering van vraag bij de verwerkende industrie, hotels en restaurants. Dat er zeer veel vlees in de supermarkt wordt verkocht, doet weinig ter zake. Alleen de negatieve zaken tellen op dit moment en we moeten er dus rekening mee houden dat de komende weken de prijs naar beneden blijft gaan. De Boerenvarkensprijs daalt tegen deze sombere achtergrond met min 5 centen naar 1,78 euro (excl. btw).
Zijn er nog licht puntjes te vinden in Europa op de varkensmarkt? Het meest in het oog springend is Engeland. In februari begon daar de neerwaartse trend met een daling van uiteindelijk 20 centen in vier weken. Vier weken later is de prijs echter weer met 14 centen hersteld. Helaas is deze opleving van zeer weinig invloed op de Nederlandse prijs. In Denemarken is de varkensprijs de laatste twee maanden gedaald met 12 centen. De laatste week bleef de prijs wederom onveranderd. De Deense prijs is vaak een leidraad hoe de situatie op de varkensvleesmarkt daadwerkelijk is.
Boerenbiggenprijs daalt fors met 4 euro
De biggenmarkt zit net als de vleesvarkensmarkt in zwaar weer. Aanvankelijk werd het overschot aan biggen toch nog altijd verkocht, maar nu zien we dat er biggen overblijven. Het vertrouwen van de varkensmesters in de komende markt heeft een dusdanige tik opgelopen dat de biggenprijs even fors moet zakken. De Duitse WeserEms gaat maandag met min 3 euro dalen en de week erop doen ze er nog eens 6 euro van af. Zoals al eerder gezegd: Er zijn helemaal niet eens zo heel veel biggen, maar met een alsmaar dalende vleesvarkensprijs moet ook de Boerenbiggenprijs fors naar beneden en doet dit met min 4 euro naar 66 euro. Daarmee komen we weer in de buurt van de biggenprijs van eind april 2019.