Prognose marktprijzen: 'Na coronadip oplopende markt'
De Markt-Monitor Vlees laat sinds week 11 dalende prijzen zien voor deelstukken. Dat dit gevolgen heeft voor de vierkantsverwaarding van het varken is dan logisch, meldt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in haar nieuwsbeif.
„Ook worden geluiden opgevangen dat in het buitenland slachthuizen vlees invriezen en het aantal slachtingen wat beperken. Hiermee beperken zij enerzijds het vleesaanbod op de markt, in de hoop op betere prijzen. Anderzijds zullen boeren iets minder goed de varkens kwijtkunnen, waardoor de prijzen wat worden gedrukt.
In de komende periode zullen slachtdagen wegvallen door vrije dagen in Nederland en Duitsland. De festivals die normaal plaatsvinden rond 5 mei en Hemelvaart, vinden geen doorgang. Dit zet momenteel extra druk op de prijzen", aldus de POV.
Vooruitzichten zijn goed
Voor de maand mei worden stabiele prijzen verwacht. De verwachting is dat het einde van de coronacrisis – hopelijk voor de zomer - het begin zal zijn van betere prijzen voor varkenshouders. Waarschijnlijk zullen veel mensen vakantie houden in eigen land, waardoor de binnenlandse consumptie op peil blijft. „En mogelijk zal de verwerkende industrie proberen de verloren weken in te halen, waardoor de vraag naar varkens toeneemt. Naar verwachting zal de vraag vanuit China vanaf de zomer fors aantrekken, waardoor er richting dit najaar recordprijzen betaald gaan worden", meldt de POV.
Conceptvlees voor binnenlandse markt
Ook concepten als Beter Leven lijden onder de coronacrisis, ondanks dat de vraag naar conceptvlees is gestegen op de binnenlandse (Europese) markt. Dit komt doordat de prijsvorming is gestoeld op de varkensnotering. Als de varkensnotering omhoog/omlaag gaat, stijgen/dalen prijzen voor deelstukken mee. Dit in tegenstelling tot de exportmarkt, hier gelden internationale prijzen.
Als de prijs op de internationale markt goed is, zullen slachthuizen zo veel mogelijk willen verkopen op die internationale markt. Als Europese partijen dan tóch vlees willen hebben, zullen ze ook meer moeten betalen. En zo stijgen de prijzen voor deelstukken op de binnenlandse markt, en stijgen ook de varkensprijzen.
De prijsvorming op de binnenlandse markt en exportmarkt staan direct met elkaar in verbinding. Als de exportmarkt onderuit gaat, zal de binnenlandse markt de varkensprijs nog enigszins compenseren. En in tijden van goede exportprijzen, zullen deze de prijzen voor binnenlandse concepten omhoog trekken.