‘We laten onze varkensprijs door andere bepalen’
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/24/675/c99ce5ac5.-detail.jpg)
Daarom begon de varkenshouder uit Haarle na het verdwijnen van de NVV-notering afgelopen oktober de Boerenvarkensprijs. Hij is daarmee mede-initiatiefnemer van de varkensprijs die wekelijks een biggen- en vleesvarkensnotering naar buiten brengt. Op de thema-avond Markt & Vlees woensdagavond in Dalfsen houdt Wolfkamp een vurig pleidooi waarom volgens hem een Nederlandse boerenprijs noodzakelijk is.
Tijd nodig
De varkenshouder zegt dat ze het in Duitsland wel voor elkaar hebben. „Daar brengt ISN (belangorganisatie varkenshouderij, red.) wekelijks een marktbepalende notering uit. Wij laten onze prijs voornamelijk door handelaren en slachterijen bepalen.”
Volgens Wolfkamp zijn er al enkele partijen die wekelijks hun varkens verhandelen op de Boerenvarkensprijs. „Maar net als elke andere notering moet deze notering zich eerst bewijzen en dat heeft tijd nodig. Het speelt in het voordeel dat we nu in de varkenshouderij in een vraagmarkt terechtkomen en wij als varkenshouder meer te zeggen krijgen. In een duwmarkt waar we de afgelopen jaar zaten, is er weinig te onderhandelen.”
Zeugenstapel vervangen
De thema-avond Markt & Vlees op 8 juni in Dalfsen begint om 19.30 uur met de presentatie van Arian Huisman. De Nederlandse varkenshouder en zijn vrouw Marjan namen twee jaar geleden de drastische beslissing om hun hele zeugenstapel in één stap te vervangen. Ze schakelden over naar de Hypor-zeug en kozen voor de Piétrain db.77-eindbeer van fokkerijorganisatie BHZP. Bovendien grepen ze meteen de mogelijkheid aan om over te schakelen naar een SPF-gezondheidsstatus.
Toen Arian Huisman enkele jaren geleden zijn hele zeugenstapel verving, ging hij eerst met zijn afnemer in overleg om te kijken welke eindbeer het beste aansloot bij de wensen van de markt. „We wilden niet als een voetbal van A naar B worden gestuurd”, zo verklaart Huisman waarom ze eerst uitvoerig in overleg gingen met hun biggenhandelaar. De 36-jarige varkenshouder heeft samen met zijn vrouw Marjan een vermeerderingsbedrijf met 560 zeugen in het Noord-Duitse Varel. In de omgeving heeft hij nog een pachtstal met 1.800 vleesvarkens.
In gesprek
Om 21.00 uur begint het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de bedrijvencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pig Business gaan Handelshuis Schuttert, Varkenshandel Dijk en fokkerijorganisatie Hypor in gesprek met de bezoekers.
Zoals gebruikelijk is rond 22.00 het einde van het officiele programma en is daarna ruim de tijd om bij te praten met collega´s met een drankje en een bal gehakt.
Aanstaande woensdagavond 8 juni is de Pig Business thema-avond Markt & Vlees in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruben Meijerink