Slachthuizen in VS dicht: miljoenen varkens, kippen en vee geruimd
Met de toename van coronagevallen onder personeel, wordt bijna een kwart van de verwerkingscapaciteit van varkensvlees stopgezet. Ook de rundvlees- en pluimveesector is verstoord. De Verenigde Staten kunnen niet rekenen op hun gebruikelijke partners. Canada wordt ook getroffen en is van plan bepaalde exporten naar de VS te blokkeren. De Braziliaanse gigant JBS, 's werelds grootste producent, waarschuwt ook voor onvoldoende productie.
Dieren geruimd
Omdat steeds meer slachthuizen in de VS en Canada moeten sluiten, kunnen boeren hun vleesvarkens niet verkopen en moeten de dieren worden geruimd. Volgens Rick Bergmann, voorzitter van de Canadian Pork Council, is dit in Oost-Canada al gebeurd. In Minnesota kunnen er de komende weken 200.000 vleesvarkens niet naar het slachthuis. Deze zullen worden gedood. De karkassen zullen worden begraven of verbrand. „Deze situatie is onaanvaardbaar, er moet iets gebeuren", zegt Rick Bergmann, die zelf boer is. Net als in de Verenigde Staten daalden de prijzen in Canada tot een historisch dieptepunt.
De pandemie brengt in de Verenigde Staten boerenfamilies en hun levensonderhoud in gevaar. Ze verwachten in 2020 gemiddeld 30 tot 50 dollar per verkocht varken te verliezen. Miljoenen varkens, kippen en vee zullen worden gedood vanwege de sluiting van de slachthuizen, waardoor de bevoorrading bij de kruideniers wordt beperkt, zegt John Tyson, voorzitter van de Amerikaanse topleverancier van vlees, Tyson Foods. Varkensvlees is bijzonder hard getroffen, met een dagelijkse productiebesparing van ongeveer een derde.
Geen overvolle stallen in Nederland
In Nieuw-Zeeland dreigen als gevolg van de coronacrisis welzijnsproblemen in varkensstallen. Onafhankelijke slagers hebben daar de deuren moeten sluiten aangezien zij door de overheid niet als essentiële bedrijven zijn gekwalificeerd. In Nederland heeft de overheid de gehele voedselketen als cruciale sector aangewezen. Van overvolle stallen en welzijnsproblemen in varkensstallen, omdat varkensslachterijen op lagere capaciteit draaien, zijn in Nederland nog geen signalen, bevestigde minister Carola Schouten vorige week in een Kamerbrief.
„De NVWA heeft ondanks de coronacrisis tot op heden de bemensing op slachthuizen rond kunnen krijgen." Varkensslachterijen hebben wel hun zorg uitgesproken over de inzetbaarheid van toezichthoudende dierenartsen van de NVWA. Tevens hebben slachterijen de wens uitgesproken om gedurende de coronacrisis incidenteel de slachttijden te verlengen door meer op zaterdag te slachten. Hierover is de NVWA volgens Schouten in overleg met COV en de varkensslachterijen.
Schouten reageerde op Kamervragen van fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Zij sprak over ‘een opeenhoping’ van dieren in de veehouderij omdat de horeca vanwege de coronamaatregelen is gesloten. Volgens Schouten is daar geen sprake van.