Hoe voorkom je maagzweren bij varkens?
Samenstelling van maaginhoud erg belangrijk
Hoe ontstaan maagzweren?
Bij varkens ontstaan maagzweren als het maagzuur in de maag inwerkt op het maagslijmvlies van het voorste (klierloze) gedeelte van de maag. Er ontstaat dan namelijk een gat in de beschermende slijmvlieslaag, waardoor de maagwand, met daarin bindweefsel met zenuwen en bloedvaten, aangetast kan worden. Maagzweren kunnen vrij snel ontstaan, maar ook weer genezen. Soms ontstaat er echter wel littekenweefsel waarbij de opening van de slokdarm in de maag vernauwd raakt en de dieren kunnen braken.
Ideale situatie
In de ideale situatie is de maag gevuld met vezelachtige inhoud, waardoor een stevige massa ontstaat. Aan de ingang van de maag is de pH nog relatief hoog. Bij de uitgang is de pH door inmenging van maagzuur fors lager. Die lage pH is daar gewenst om ongewenste bacteriën te doden, maar ook om de eerste stap in de eiwitvertering te zetten.
Verstoorde maaginhoud
Onder bepaalde omstandigheden, zoals een verstoorde maaginhoud, kan het maagzuur het klierloze gedeelte van de maag bereiken. Het zuur werkt dan direct in op de maagwand en deze wordt daar ruw en stug van. Galkleurstoffen kleuren dit gedeelte van de maag dan geel. Tussen de stugge plooien kunnen vervolgens zweertjes ontstaan. Vooral als die wat dieper worden kunnen maagbloedingen ontstaan. Bij diepere zweren kunnen bovendien maagsappen in contact komen met de bloedcirculatie.