Consument koopt levende varkens op de markt
Amerikaanse fastfoodketen wordt ‘hamburgerloos’ door vleestekort
Wendy’s is afhankelijk van de grote slachterijen en groothandel via supermarktketens. Wendy’s zou eerder tekorten oplopen, omdat het meer dan andere ketens vers vlees gebruikt. Naast de fastfoodrestaurants zitten ook de grote supermarktketens in de Verenigde Staten met een tekort aan vlees. Supermarkten zoals Costco heeft een regel geïmplementeerd dat hamsterende klanten voortaan maar beperkt vlees kunnen kopen. Men mag nog maar drie pakken vlees per persoon kopen. Andere supermarkten waarschuwen klanten dat er slechts een beperkte vleesvoorraad is, vanwege een grote vraag en schaars aanbod door het sluiten van slachterijen. Grote vleesverwerkers van varkens, koeien en kippen voor voedselketens zoals Tyson Foods zitten nog op slot, uit vrees dat een te vroege opening zal leiden tot verdere verspreiding van het dodelijke coronavirus. Zij houden de deuren dicht ondanks de opdracht van president Trump.
Hoger winkelprijzen
Winkelcentra verwachtten voor half mei nog meer schaarste en grote rijen bij de vleesschappen door Amerikanen die inslaan. De tekorten zijn eerder gekomen dan marktanalisten had voorzien. Door het tekort schieten de winkelprijzen ook omhoog. De beperkte vleesaanvoer zal een direct effect hebben op de vleesconsumptie van de Amerikanen. Met 120 kilo per persoon per jaar staat dit land op nummer 1 van de wereldwijde ranglijst hoogste vleesconsumptie. Ter vergelijking, de Nederlander eet zo’n 77 kilogram vlees per jaar. Voor de Amerikaanse antiveehouderlobby is de verminderde vleesconsumptie geen reden om te juichen, want vele varkens en andere dieren moesten noodgedwongen geruimd worden, omdat ze niet geslacht konden worden.
Lokale marktverkoop varkens
Inmiddels hebben onderzoekers van de Universiteit van Minnesota richtlijnen ontwikkeld voor varkenshouders, die te maken kunnen krijgen met het langer dan gebruikelijk vasthouden van slachtvarkens als gevolg van de sluiting van varkensverpakkingsbedrijven. Varkenshouders bieden nu ook levende varkens aan op lokale markten tegen zeer lage prijzen. Consumenten kunnen deze levende varkens kopen en zelf de slacht en de verwerking in lokale slachterijen regelen. Door de grote vraag naar lokale slachterijen kan het enkele dagen tot enkele weken duren, voordat er varkens kunnen worden geoogst. Tijdens deze wachttijd moet de consument zelf zorgdragen (al dan niet in samenspraak met de varkenshouder) voor het dierenwelzijn en dat de varkens niet te zwaar worden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Pixabay
Bronnen: CNN, Pigsite, Bloomberg