Belgische varkenssector vraagt steun
Poolse en Belgische varkenshouders vrezen door AVP en corona verlies varkensstapel
FEBEV, de Federatie van het Belgisch Vlees zegt dat vraag en aanbod in onbalans zijn geraakt en dat het slachten van varkens systematisch wordt uitgesteld, omdat de slachthuizen geen geschikte afzetkanalen vinden voor hun producten. „Deze crisis komt bovenop de Afrikaanse varkenspest in ons land. Daarom roepen we de overheid op om steunmaatregelen te nemen”, vertelt Michael Gore van FEBEV aan Vilt.
Sinds in de zomer van 2018 in België Afrikaanse varkenspest werd ontdekt bij wilde everzwijnen hebben veel landen hun grenzen gesloten voor Belgisch varkensvlees. De export naar Europese landen kon wel blijven doorgaan, maar tegen lagere prijzen dan pakweg Nederlands of Duits varkensvlees. Volgens FEBEV liep de schade tegen eind 2019 al op tot minstens 700 miljoen euro, zo meldt het het Vlaams Instituut voor Land- en Tuinbouw.
Varkenspest en export België
In de tweede helft van 2019 werden in België de hoogste prijzen sinds lang genoteerd. In december schommelden die rond 1,45 euro per kilogram levend varken en 1,78 euro per kg geslacht. Maar deze goede tijden waren van korte duur, want nu hakt de coronacrisis ook zwaar in op de varkenssector. Gore: „We voelen nog steeds de impact van de Afrikaanse varkenspest. Varkensvleesexporteurs zijn niet in staat om hun producten naar verre bestemmingen, waaronder China, te exporteren.”
Hij wijst erop dat andere Europese landen, zoals Denemarken, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, dit wel kunnen doen waardoor zij een buffer hebben kunnen opbouwen. „Zij kunnen hun eigen productie ook beter in evenwicht brengen, omdat zij een varkenspestvrije status hebben. Dat waarborgt hun exportcapaciteit.”
Beperkingen Poolse varkenshouders
Ook Poolse vleesvarkens kunnen niet verkocht worden. De dieren groeien alsmaar en brengen alleen maar kosten met zich mee. „Fokkers die zich richten op de productie van biggen kunnen er niet vanaf komen”, zegt Piotr Walkowski, president van de Wielkopolska Kamer van Landbouw. Hij krijgt van Poolse boeren berichten dat varkens op hun boerderijen moeten worden vergast. Daarom heeft de Landbouwkamer ook rechtstreeks bij de Europese Commissie gevraagd om zo spoedig mogelijke de blauwe zone af te schaffen, of in te krimpen.
Het absolute verbod om in besmette gebieden gedurende 40 dagen varkens te vervoeren, is een drama voor honderden Poolse varkenshouders. Daarom deed de Kamer een beroep op de Poolse minister om de situatie voortdurend in het oog te houden. Volgens de lokale overheid moeten alle beperkingen worden verminderd tot respectievelijk 30 en 20 dagen, omdat er de laatste tijd in Poznań en Szamotuły geen nieuwe gevallen van besmette everzwijnen zijn geregistreerd. De huidige beperkingen in de Poolse praktijk leiden tot ernstige moeilijkheden bij de verkoop van gezonde varkens en tot de liquidatie van complete varkensstapels.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Bronnen: Vilt.be, Portalspozywczy.pl