COV: ‘Oproep FNV kwetsend, ongefundeerd en ongepast’
De brief en het artikel op de website zijn bij de vleessector in het verkeerde keelgat geschoten. Van der Kruijk: „Waar heel Nederland zijn waardering uit voor de bedrijven en mensen die tijdens de coronacrisis in de frontlinie hun werk doen, vindt FNV het nodig de vleessector een mes in de rug te steken op basis van een tendentieuze enquête met slechts een respons van 1 procent van alle werknemers.
COV-modelprotocol
De vleessector werkt volgens COV al sinds maart met een COV-modelprotocol met Covid-19 maatregelen voor de bedrijven. Het protocol bevat concrete afspraken om de insleep en eventuele verspreiding van het virus binnen de bedrijven te voorkomen. De richtlijnen van het RIVM en de overheid zijn hierin geborgd. Daar waar de 1.5 meter afstand binnen het bedrijf niet gerealiseerd kan worden, worden alternatieve maatregelen zoals het plaatsen van schotten tussen de werkplekken of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen toegepast, schrijft de brancheorganisatie in een persbericht. Veel bedrijven hebben speciale toezichthouders aangesteld om de naleving van de afspraken te borgen. Al deze extra maatregelen zijn in aanvulling op de hygiënemaatregelen die de sector in ieder geval al standaard toepast.
Uitdagende omstandigheden
De productie van voeding is een van de vitale functies in Nederland. Terwijl een groot deel van Nederland thuis moest blijven, moesten bedrijven en werknemers in de vleessector volop aan de bak om ervoor te zorgen dat ondanks uitdagende omstandigheden vleesproducten op het menu van de consument kan blijven staan. De vleessector is een sterk geconsolideerde, arbeidsintensieve sector met traditioneel een belangrijke populatie aan arbeidsmigranten. Van der Kruijk: „Bedrijven die produceren voor de retail draaien volop en hebben er alle belang bij om al onze werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk te houden. Kijkend naar het ziekteverzuim in de sector, zijn we daar ook absoluut goed in geslaagd”
Samen de schouders eronder
Het integraal doorvoeren van de ‘anderhalve-meter-eis’ is een uitdaging waar we iedere dag mee bezig zijn en waar we ook regelmatig tot nieuwe inzichten komen. Het borgen van de maatregelen is niet alleen een verantwoordelijkheid voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. De oproep van FNV om meer toezicht door de werkgever vindt de COV wel erg eenzijdig aangezien het naleven van de afspraken door de werknemers zelf een van de grootste problemen is. „Daar zullen we samen met de vakbonden onze schouders onder moeten zetten, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid”, vindt Van der Kruijk.
Overleg sociale partners
De COV geeft aan dat ze wekelijks overleg met de vakbonden heeft. Ze hebben pas nog verzocht om van ons protocol een gezamenlijk protocol namens sociale partners te maken. „Wat ons betreft betekent iets samen uitdragen ook samen verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering en gezamenlijk een oplossing vinden voor mogelijke dilemma’s daarbij. De oproep om dan maar bedrijven te sluiten is net zo ridicuul als een oproep om alle werknemers die zich niet aan de voorschriften houden te ontslaan” aldus Van der Kruijk.
De COV heeft toegezegd direct actie te ondernemen als er signalen zijn over bedrijven waar het onverhoopt toch niet goed gaat. Maar dan wel als deze concreet onderbouwd worden. Tot nu toe zijn er slechts enkele van dergelijke signalen gekregen. Hierop is direct door de betrokken bedrijven actie ondernomen.
Vion herkent beeld FNV niet
Ook Vion geeft aan zich niet te herkennen in het beeld dat de vakbonden schetsen. „We werken al sinds de afkondiging van de coronamaatregelen met protocollen”, geeft Vion-woordvoerster Nancy Aschman aan. „We doen er alles aan om de maatregelen uit te voeren en de veiligheid te garanderen. Daarnaast hebben we nauw contact met RIVM en de NVWA. Ieder bedrijf in Nederland, ook buiten de sector, doet zijn best om de maatregelen te handhaven. Ook wij.” In Duitsland sloot Vion wel een slachterij, maar volgens Aschman was dit een hele andere situatie en betrof het een grote groep werknemers, waardoor de slachtlijn onvoldoende bezet kon worden en de slachterij gesloten moest worden. De slachterij zal echter spoedig weer haar deuren openen.