Nederland overschrijdt Europees ammoniakplafond
Dat meldt het Europese milieuagentschap EEA. Binnen de Europese Unie waren er in 2014 nog tien lidstaten die via industrie, verkeer of landbouw meer luchtvervuilende stoffen hebben uitgestoten dan op grond van de nationale emissieplafonds vastgelegd in de Europese NEC-richtlijn is vastgelegd.
Plafond overschreden
De uitstoot van ammoniak wordt in verband gebracht met de veehouderij. Zes EU-lidstaten (Denemarken, Duitsland, Finland, Nederland, Oostenrijk en Spanje) stoten teveel ammoniak uit. De grootste overschrijder in ammoniakuitstoot is Duitsland (35 procent), de kleinste Oostenrijk (1 procent). Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben de grootste ammoniakuitstoot van Europa. In de hele EU steeg de uitstoot van ammoniak met 1,3 procent tussen 2013 en 2014.
De Nederlandse ammoniakuitstoot bedroeg in 2014 134,17 kiloton terwijl het Nederlandse ammoniakplafond op 128 kiloton is vastgesteld. Een overschrijding van 5 procent. Ondanks het overschrijden van de limiet weet Nederland al jaren de ammoniakuitstoot te verlagen. Zo bedroeg de ammoniakuitstoot in 1990 nog 373 kiloton, in 2000 182 kiloton en in 2010 144 kiloton.
Nieuwe meettechniek
Gisteren werd bekend dat wetenschappelijke teams uit Nederland, Frankrijk en Zwitserland deze maand een week lang in een grootschalig experiment ammoniakemissies van mest gaan meten in Dronten. Daarmee willen ze aantonen dat met nieuwe technieken emissies en concentraties van ammoniak in de lucht beter en nauwkeuriger te meten zijn.
De uitkomsten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de discussie die hierover in heel Europa wordt gevoerd en de beleidsmaatregelen die genomen worden om schadelijke ammoniakemissies verder te reduceren. Die hebben grote impact op de landbouwsector.
NEC-richtlijn
In de NEC-richtlijn zijn plafonds ingesteld voor de afzonderlijke lidstaten in de Europese Unie ten aanzien van de emissie van stikstofoxiden, vluchtige organische niet-methaanverbindingen (NMVOC's), zwaveldioxide en ammoniak. De landen zouden al vanaf 2010 onder deze plafonds moeten blijven, maar in 10 lidstaten is dat in 2014 niet gelukt: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Denemarken, Finland, Nederland en Spanje.
De Europese Commissie heeft inmiddels nieuwe NEC-plafonds voorgesteld per lidstaat die vanaf 2020 en 2030 zouden moeten gelden. Daarin werden ook normen voor fijn stof en methaan in genoemd. Over de normen wordt nog onderhandeld binnen het Europees Parlement.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel