Toenemend aantal corona besmette medewerkers brengt Duitse slacht in gevaar
Tot en met maandagochtend is bij 250 van de 1.000 onderzochte medewerkers van de Westfleisch vestiging in Coesfeld (tussen Winterswijk en Münster) het coronavirus vastgesteld. Van 278 personen is de uitslag nog niet bekend. Per saldo is momenteel 1 op de 3 medewerkers besmet met het Covid-19 virus. Voor het merendeel betreft het buitenlandse arbeiders (Roemenen en Bulgaren) die via onderaannemers in dit slachthuis werkzaam zijn. Het coronaonderzoek blijft niet beperkt tot het Westfleisch slachthuis. Alle medewerkers in slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven in Neder-Saksen en Noord-Rijn Westfalen ondergaan een dezer dagen een coronatest. Alleen al in Neder-Saksen zijn ruim 20.000 mensen werkzaam in een van de 183 slachthuizen of vleesverwerkend bedrijven. Naast de al 250 besmettingen bij Westfleisch in Coesfeld zijn ook circa 90 medewerkers van Müller-Fleisch in Birkenfeld besmet en bij een zusterbedrijf van Westfleisch in Oer-Erkenschwick 33 van de 1250 medewerkerss. Bij het Vion slachthuis in Bad Bramstedt in Sleeswijk Holstein testte tot nu toe 109 medewerkers positief. Daaronder diverse buitenlandse medewerkers die gezamenlijk wonen in een voormalige kazerne.
Gesloten
Het slachthuis van Westfleisch in Coesfeld blijft vooralsnog tot volgende week maandag gesloten. Om weer te kunnen openen moet Westfleisch een zeer omvangrijk en geheel sluitend hygiëneprotocol presenteren en doorvoeren. Dit protocol dient ook het vervoer en de woonsituatie van de werknemers te omvatten. Daarbij mag Westfleisch zich niet verschuilen achter de verantwoordelijkheid van onderaannemers.
Afzet vleesvarkens
Westfleisch verwacht dat door de sluiting van haar slachthuis in Coesfeld de afzet van vleesvarkens de komende weken zal haperen. Voor Westfleisch aanleiding de gewichtgrenzen naar boven toe bij te stellen. Jaarlijks slacht Westfleisch in totaal circa 8 miljoen varkens. De Duitse belangenorganisatie van varkenshouders (ISN) roept Westfleisch, de verantwoordelijke instanties en de politiek op om alles op alles te zetten het slachthuis in Coesfeld, onder strikte regels, weer snel op te starten. „Anders krijgen de varkenshouders de lasten hiervan op hun bord en idem gaat het ten laste van de dieren. Het mag niet komen tot een situatie zoals in de VS, waar het aantal slachtvarkens zich almaar opstuwt.” Tot nu toe zijn de gevolgen van de sluiting in Nederland niet voelbaar. Indirect zouden Nederlandse varkenshouders de gevolgen kunnen gaan voelen doordat andere handelaren varkens gaan aanbieden aan slachterijen waar ook Nederlandse varkens worden geslacht. Maar dit speelt nu nog niet.
Tönnies
Duitsland grootste slachter Tönnies waarschuwt ervoor om niet de hele branche nu onder verdacht te stellen. Ze wijst erop dat juist de slachterijen, net als levensmiddelenfabrikanten en de zorg, acht weken geleden tijdens de lockdown werden opgeroepen om door te blijven draaien. Ondanks verscherpte maatregelen blijft daardoor het risico op een besmetting, net als in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen bestaan, aldus Tönnies.
Arbeidsomstandigheden
De actuele situatie in de diverse slachthuizen is voor de vakbonden aanleiding strengere en hygiënischere arbeidsomstandigheden te eisen. Daarbij richt de kritiek van de bonden zich vooral op de in hun ogen belabberde situaties in de verblijfsaccomodaties van de Oost-Europese inleenkrachten .Volgens Anja Piel van de gezamenlijke vakbonden DGB maakt de huidige crisis ook duidelijk dat de aanhoudende prijsconcurrentie met vlees eindelijk moet stoppen. „Met het oog op het realiseren van een zo laag mogelijke kostprijs moeten slachthuizen de werkzaamheden niet meer uitbesteden aan veelal dubieuze onderaannemers, die vervolgens hun medewerkers jarenlang uitbuiten”, aldus Piel in een persverklaring.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Westfleisch
Bronnen: Westfleisch, Top agrar Online, ISN, Tönnies