FVD eist openbaarmaking van alle stikstofuitspraken
De Rechtbank Noord-Nederland haalde onlangs een streep door de NB-vergunning van 16 melkveehouders in Groningen. Ook in andere provincies zijn vergunningen van boeren (aangevochten door mileuorganisatie MOB) onderuit gehaald. Bij bestudering van deze zaak stuitte de stichting Stikstofclaim op weerstand van de Rechtbank Noord-Nederland om alle uitspraken openbaar te maken. 'Hierdoor is geen zicht op het aantal uitspraken, ook kan niet gecontroleerd worden of de reden overal dezelfde is', aldus Stikstofclaim.
'Onbestaanbaar'
Forum voor Democratie vindt dit onbestaanbaar in een rechtsstaat, en eist volledige openbaarmaking. In principe worden alle uitspraken gepubliceerd op de site Rechtspraak.nl, maar dat blijkt dus niet in alle gevallen te gebeuren. De FVD stelt hierover Kamervragen aan minister Schouten van Landbouw en aan minister Dekker (rechtsbescherming). 'Volgens de officiële richtlijnen moeten uitspraken zo veel mogelijk openbaar gemaakt worden. Dit geldt in ieder geval als het om uitspraken gaat die van bijzonder belang zijn voor bepaalde beroepsgroepen', stelt de partij.
Vorig jaar op 29 mei deed Raad van State haar beruchte stikstofuitspraak, waarmee een streep werd gehaald door de PAS. Het kabinet heeft die uitspraak veel strenger geïnterpreteerd dan nodig is, vindt de FVD, en is gestart met een stikstofbeleid dat veel boerenbedrijven de kop zal kosten.
Duitse model
'Voor de klimaatclubs is dit nog niet genoeg. Zij willen alle 7.500 vergunningen die al waren verleend, aanvechten. Verschillende rechters door het hele land hebben op verzoek van de milieuclubs al tientallen vergunningen vernietigd. Een ramp voor de hardwerkende boerenfamilies die hun bedrijf kapot gemaakt zien worden', foetert de partij. De FVD vindt dat het huidige stikstofbeleid subiet van tafel moet en moet worden vervangen door het Duitste model, dat veel ruimere normen hanteert.