ABS erg ongerust over toekomst Belgische varkenssector
Het Belgische ABS signaleert een kelderende vraag naar varkensvlees in de laatste weken. Samen met de varkenshouders maakt ze zich grote zorgen over de actuele situatie in de varkenssector als gevolg van de coronacrises. Niet alleen de prijsnotering, maar ook de afzetgarantie van vleesvarkens richting slachthuizen zorgt voor grote ongerustheid. Een bijkomend probleem vormt de Afrikaanse varkenspest (AVP) die in september 2018 in Wallonië de kop opstak. De gevolgen hiervan ondervinden ze nog steeds aan den lijve.Vorige week werden aanzienlijk minder varkens geslacht in België. Het daarmee ontstane overaanbod aan slachtvarkens wordt een week doorgeschoven.
Wereldmarkt
Volgens Vilt.be wijt het ABS dit varkensoveraanbod aan de actuele situatie op wereldmarkt. Het verplicht sluiten van de horeca, grootkeukens en foodservice in binnen- en buitenland door de coronapandemie heeft ertoe geleid dat de vraag naar varkensvlees fors is gekelderd in de afgelopen weken. Dit komt bovenop de AVP uitbraak in België in september 2018. Door deze uitbraak viel de interessante Chinese en wereldmarkt al eerder weg voor het Belgisch varkensvlees. Sindsdien zijn de Belgen genoodzaakt om hun varkensvlees (goedkoper) op de Europese markt af te zetten, terwijl de collega’s uit de buurlanden hun varkens juist tegen hogere prijzen op de wereldmarkt kunnen slijten, stelt het ABS. Een andere oorzaak is het feit dat de VS momenteel ook kampt met een overschot aan varkensvlees. Daardoor wordt varkensvlees goedkoop op de wereldmarkt gedumpt. Door de optelsom van deze problemen maken de Vlaamse varkenshouders zich steeds meer zorgen over de prijsnotering en de afzetgarantie van de varkens in het slachthuis.
Tijdelijke opslag
Als deze afzet stokt komt er geen plaats vrij in de stallen. Dit kan problemen opleveren op vlak van dierenwelzijn omdat de dieren te weinig plaats hebben, waarschuwt het ABS. Ze doet een dringend beroep op de overheid om maatregelen te treffen voor de afzet van de varkens naar het buitenland. Daarnaast dient er opslag te worden gerealiseerd om varkensvlees tijdelijk uit de markt te kunnen halen. Ook vraagt het ABS de overheid om ondersteuning bij het vinden van nieuwe afzetkanalen, zodat varkenshouders hun varkens op tijd kunnen blijven leveren aan het slachthuis.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: Vilt.be, ABS