Verrijkt hok zorgt voor snellere groei varkens
‘Verrijkte’ varkens blijken andere gehaltes aan natuurlijke antilichamen dan gangbare varkens te hebben. Hierdoor reageren ze vermoedelijk beter reageren op infecties, zo ontdekte Lu Luo. Deze analyse sluit aan bij een eerder van Ingrid van Dixhoorn, zij vond dat varkens in een verrijkte omgeving betere weerstand hebben tegen het PRRS-virus.
Minder stress biggen
Een ander belangrijk voordeelt is dat de gespeende biggen in een verrijkt hok beter kunnen omgaan met het spenen, als ze worden gescheiden van hun moeder. Na het spenen aten ze beter en groeiden ze sneller dan de varkens in een gangbaar hok. Bovendien vertoonden de verrijkte gespeende biggen en vleesvarkens minder tekenen van stress en konden ze beter met teleurstellingen omgaan.
Staart- en oorbijten
Het onderzoek werd uit op de Wageningse campus met 32 groepen varkens uitgevoerd. Een kwart van de varkens was gehuisvest in een verrijkt of kaal hok, een kwart verruilde na zeven weken de kale voor de verrijkte omgeving en nog eens een kwart ging de omgekeerde weg. De varkens die van een verrijkt naar een kaal hok gingen, leken meer gestrest en begonnen schadelijk gedrag te vertonen zoals staart- en oorbijten, terwijl de varkens in de verrijkte omgeving dit niet of nauwelijks deden.
Verbeterd welzijn
Vvarkens die verhuisden van een rijke naar een arme omgeving bleken slechter af te zijn dan de varkens die continu in een kaal hok zaten. Andersom vertoonden de varkens die ‘promoveerden’ van een kaal naar verrijkt hok, langdurige tekenen van verbeterd welzijn te laten zien. Ze speelden meer en gingen meer op onderzoek uit. Of de verbeterde omgeving en groei ook een betere saldo onder streep opleverden, heeft de promovendus niet onderzocht of berekend.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Resource Wageningen UR