Rogge in varkensvoer vermindert CO2-uitstoot
Volgens KWS Lochow GmbH produceert hybride rogge minder broeikasgasemissies dan tarwe, omdat de rogge minder behoefte heeft aan kunstmest en water. Bovendien heeft rogge een zeer goede plantgezondheid. „Als alle vleesvarkensbedrijven in Duitsland overschakelen op het nieuwe concept - en dat zijn meer dan 18.000 bedrijven met meer dan 17 miljoen dieren - zou dit elk jaar ongeveer 6,5 miljoen ton CO2 in de landbouw kunnen besparen", legt Andreas von Felde uit, hoofd van de KWS-afdeling diervoeding.
Kortere transportroutes
Het gebruik van rogge zorgde er daarnaast voor dat lange transportroutes overbodig waren, omdat het voer regionaal geproduceerd kon worden, zo bleek uit het onderzoeksproject. Geïmporteerde tarwe wordt tegenwoordig vaak aan het varkens- en veevoer toegevoegd, evenals geïmporteerde sojaproducten als eiwitleverancier, legt de voerexpert uit. Dit heeft volgens hem een negatieve impact op de CO2-balans. Hybride rogge zou daarentegen in voldoende hoeveelheden regionaal kunnen worden verbouwd en koolzaad als soja-eiwitgewas kunnen vervangen.
Grootschalig voerproef
Volgens KWS was het 6-R-concept het enige varkensvoerproject dat vorig jaar werd geselecteerd voor het KlimAgrar-innovatieprogramma van het Duitse ministerie van Landbouw. Hierbij zijn 33 projecten voor klimaatvriendelijke maatregelen in de landbouw met elkaar verbonden. Als onderdeel van het geslaagde kleinschalige KlimAgrar-onderzoeksproject zullen nu grootschalige voederproeven met meer dan 20.000 dieren worden gebruikt om de CO2-klimaatvriendelijke uitkomsten te kunnen controleren, als ook de mogelijke gunstige effecten ervan op dierenwelzijn.
„Het enorme CO2-besparingspotentieel van gewijzigde voederconcepten laat zien hoe groot de kans op grondstofbesparende teelt van hybride rogge is, zowel in diervoeding als vanuit het oogpunt van plantenteelt”, zegt Von Felde uit. De resultaten van dit nieuwe onderzoek worden in juni van dit jaar verwacht.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrar Heute