Heffing Diergezondheidsfonds in 2021 zo’n 58 procent lager
Deze daling is mogelijk omdat er in de voorgaande jaren voldoende reserves zijn opgebouwd om een mogelijke dierziekte uitbraak op te kunnen opvangen. In de begroting is rekening gehouden met het nieuwe contract voor het beschikbaar hebben van een vaccin tegen de Ziekte van Aujeszky. De kosten voor dat contract zijn nagenoeg gehalveerd.
De uitgaveposten voor de varkenshouderij in 2012 komen neer op 1,5 miljoen euro voor preventieve maatregelen als bewakingsprogramma’s en basismonitoring. Daarnaast is er begroot dat er voor bestrijding nog 1,5 miljoen euro nodig is (verdenkingen en voorzieningen). Voor de uitvoering van verschillende taken is 175.000 euro opzij gelegd en SDa ontvangt 50.000 euro.
Nieuwe tarieven 2021
De tarieven voor vleesvarkens van A- of B-bedrijf, afgevoerd voor slacht of export komen op 0,165 euro te liggen en er wordt verwacht dat hiermee het diergezondheidsfonds met 680duizend euro wordt gevuld. Het tarief voor big van A- of B-bedrijf, afgevoerd naar E- of F-bedrijf, staat in 2021 op 0,058 euro. Voor zeug, beer of gelt, afgevoerd van A- of B-bedrijf is dit bedrag 0,083 euro.
Datzelfde tarief geldt voor big, afgevoerd van A- of B-bedrijf naar A-, B- of C- of D-bedrijf of voor slacht of export (1,5 miljoen euro). Ook varkens van C- of D-bedrijf hebben een tarief van 0,083 euro (1,1 miljoen euro). Voor varken, afgevoerd van E- of F bedrijf geldt het tarief van 0,025 euro.
Daling in hele veehouderijsector
Overigens gaan in de veehouderijsector de meeste tarieven voor de diergezondheidsheffing omlaag in 2021, omdat er recent geen grote dierziekte-uitbraken zijn geweest en de crisisreserves inmiddels zijn gevuld. De dalingen zijn het grootst bij de varkenssector. Ook bij de pluimveesector is over het algemeen sprake van een grote daling. Uitzondering daarop is een tweetal tarieven voor eendagskuikens van legkippen, waar sprake is van een stijging.
Bij de rundersector en de schapen- en geitensector zijn de wijzigingen in de tarieven gering: voor bepaalde diercategorieën is sprake van een geringe daling van de tarieven en voor andere is sprake van een geringe stijging van de tarieven.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Rijksoverheid