Nieuwe mestverwerkingsinstallatie
„We houden ons hoofdzakelijk bezig met de verwerking van afvalstromen. Veelal voor de agrarische sector, en dan met name de technieken die verder gaan waar de meeste stoppen”, zegt Wilbert Luimes van Strocon.
„We zijn ervan overtuigd dat mest geen afvalstof is. Je moet het op bedrijfsniveau omzetten naar waardevolle mineralen die de afnemer wil. Betrouwbare gehaltes, in een zeer hoge concentratie.”
Modulair containerconcept
De installatie is opgebouwd uit verschillende modules. Hierbij zijn de modules in geïsoleerde containers opgebouwd die door middel van een luchtwasser worden afgezogen. De verschillende modules zijn afhankelijk van elkaar te gebruiken.
Module 1: DFP-unit
De eerste module, ook wel DFP-unit, scheidt de mest in een dikke en een dunne fractie. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een speciale scheider die een hoog fosfaatrendement haalt van meer dan 90 procent. Daarnaast heeft deze als voordeel dat het droge stof gehalte in de dunne fractie onder de 1 procent ligt. Dit zorgt voor een bijzonder goed rendement van de dunne fractie behandeling.
Module 2: Dikke fractie
Door geschakelde technieken wordt in module 2 de dikke fractie opgewaardeerd tot een waardevolle eindstroom met 300 kilo fosfaat per ton. De benodigde energie wordt verkregen uit de dikke fractie.
Module 3: Dunne fractie
Om de machine compleet te maken wordt in module 3 de dunne fractie verwerkt. Door middel van microfiltratie, omgekeerde osmose en een ionenwisselaar wordt het grootste gedeelte van de stroom in loosbaar water omgezet.
Strocon geeft hierbij de garantie dat minimaal 75 procent eindstroom van de omgekeerde osmose loosbaar is. Het mineralenconcentraat wordt verder behandelt zodat er een kali- en stikstofrijke eindstroom over blijven.
Rendabel mestverwerken
„Op elk bedrijf is de samenstelling van mest anders, daarom maken we per bedrijf een berekening voor de verwerkingskosten. Ook garanderen we de afzet van de eindstromen”, zegt Luimes.
Strocon kan ook het onderhoud van de installatie verzorgen, zodat de varkenshouders zelf geen zorgen meer over de installatie heeft. Het concept is volgens Luimes ook voor meerdere ondernemers bij elkaar interessant.
10 tot 13 euro per kuub
„Uitgaande van een capaciteit van 25.000 ton komen de kosten voor verwerking uit tussen 10-13 euro per kuub”, zegt Luimes.
Meer informatie over de installatie van Strocon is te vinden op hun website of in hun folder. Extra informatie over de DFP-unit is te vinden in de DFP-unit folder.