EU wil samenwerking bij verminderen antibioticagebruik
In alle landen moet er een ‘One Health Actieplan’ komen. Bij deze aanpak wordt het groeiende probleem van niet meer werkende antibiotica in zowel de humane als veterinaire zorg gezamenlijk aangepakt.
Er komt een Europees netwerk dat het opstellen en uitvoeren van de actieplannen ondersteunen. Landen kunnen ook elkaars plannen beoordelen.
Nederland dringt al enkele jaren aan op deze aanpak die in eigen land erg succesvol is. Rond 2011 was het gebruik in de veehouderij in Nederland nog het hoogste van de EU. Door een gerichte aanpak van de SDa (Diergeneesmiddelen autoriteit) met opgestelde normen voor weinig- en veel gebruikende boeren (en voorschrijvende dierenartsen) daalde het verbruik bijna 60 procent. Ons land zakte qua gebruik daardoor naar de twaalfde plek.
Eigen normen
De EU-ministers vinden verder dat de Europese Commissie in onderhandelingen en overeenkomsten met niet-Europese landen moet vasthouden aan de eigen normen en beleid op dit gebied.
In mei vorig jaar nam ook de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) het ‘Global Action Plan antibioticaresistente’ aan. Nederland werkte bij het opstellen daarvan samen met andere landen zoals de VS en gaf financiële steun.
Het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is aangewezen om andere WHO-leden te helpen bij het opzetten, naar Nederlands voorbeeld, van een betere controlesysteem voor resistente bacteriën.
Antibioticaresistentie
Bij dit mondiale WHO-plan met 12 verschillende actiepunten richt Nederland zich specifiek op het onderdeel antibioticaresistentie en zoönosen. Tijdens de algemene vergadering van de VN in New York in september komt dit onderwerp weer aan de orde. Minister Schippers zal daarbij aanwezig zijn.
Het antibioticabeleid was tijdens het bijna afgelopen halve jaar Nederlands voorzitterschap van de EU een van de speerpunten van het kabinet. Op de bijeenkomst in Luxemburg van de ministers van volksgezondheid werd ook afgesproken om het probleem van dure medicijnen aan te pakken en te streven naar meer gezonde voedselproducten.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen