België op weg naar AVP-vrije status
De EC heeft het verzoek van België om de AVP-zone in de provincie Luxemburg te verkleinen positief gehonoreerd. Voor België vormt dit besluit weer een stap richting het terugkrijgen van de AVP-vrije status. Dit besluit neemt de Internationale Organisatie voor diergezondheid (OIE).
Positief signaal
Minister van Landbouw Denis Ducarme spreekt van een positief signaal naar de landen die hun grenzen hebben gesloten voor de import van Belgisch varkensvlees. Volgens Ducarme is het besluit een bewijs dat de diverse maatregelen, om de verspreiding van het virus tegen te gaan, resultaat hebben opgeleverd. Ducarme: „Zo is de wilde zwijnen populatie in het zuiden van de provincie Luxemburg fors verminderd. Al negen maanden hebben we geen met AVP besmet wild zwijn aangetroffen.” De landbouwminister onderstreept dat iedereen wel waakzaam moet blijven. „Zodat België snel zijn AVP-vrije status terugkrijgt en zo de laatste exportembargo's worden opgeheven.”
Terugblik
In september 2018 werd het AVP-virus aangetroffen bij wilde zwijnen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Vervolgens werd een zone afgebakend waar binnen strikte regels op van toepassing waren. Dit gebied moest, door de verspreiding van het virus, vijf keer worden uitgebreid. Het hele gebied omvat momenteel een oppervlakte van 110.600 hectare, waarvan bijna de helft bos.
Data
Tot en met vorige week werden 5.132 kadavers van wilde zwijnen getest op het AVP-virus. Te teller staat al geruime tijd op 833 positieve AVP-zwijnen. De laatste positieve AVP-test dateert van 4 maart 2020 van een veel eerder overleden wild zwijn. Het laatste echte besmette zwijn werd op 11 augustus 2019 aangetroffen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: VILT, Belga