COV: ‘Geen vrees voor tijdelijke sluiting Nederlandse slachthuizen’
Momenteel zijn meerdere Duitse slachthuizen op last van de overheid tijdelijke gesloten. Aanleiding is dat een aanzienlijk deel van het personeel besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Door de diverse sluitingen valt momenteel een aanzienlijke slachtcapaciteit weg. Dit kan ook gevolgen hebben voor Nederlandse varkenshouders van wie de varkens normaliter in Duitsland worden geslacht.
Vrees
Bij varkenshouders bestaat de vrees dat ook personeel van Nederlandse slachthuizen in grote getale getroffen wordt door het coronavirus, met tijdelijke sluiting van de slachtlijnen tot gevolg. De COV deelt deze vrees niet. Volgens deze organisatie zijn de Nederlandse maatregelen rondom huisvesting, transport, arbeid en zorg voor arbeidsmigranten werkzaam in de vleessector vastgelegd in protocollen die gebaseerd zijn op de richtlijnen van het RIVM. De COV onderstreept dat slachthuizen deze protocollen in de regel goed naleven. „Hierdoor is het risico op verspreiding van het virus bij een onverhoopte besmetting in Nederland beperkt”, aldus de COV.
Beleid en handhaving
Kort na de afkondiging van de coronamaatregelen heeft de vleessector een protocol opgesteld. In dit protocol zijn onder andere afspraken opgenomen over het borgen van de 1,5 meter afstand, eventuele alternatieve oplossingen indien dit binnen het bedrijf technisch niet haalbaar is en over het toezicht op de naleving ervan. De Nederlandse overheid heeft onlangs een review gehouden op dit protocol en slechts twee aanpassingen voorgesteld. De COV zegt dat deze zullen worden doorgevoerd.
Regelmatig overleg
De COV overlegt regelmatig met de NVWA en de vakbonden over de werking en naleving van het protocol. Bij eventuele signalen dat er iets niet in orde zou zijn, neemt de COV direct contact op met het betrokken bedrijf. In de afgelopen weken was dit enkele keren nodig. De betrokken bedrijven hebben vervolgens direct actie ondernomen. Volgens de COV realiseren de bedrijven zich heel goed dat werknemers zorgen kunnen hebben over het coronavirus. Die zorgen worden heel serieus genomen.
Snel testen
Onlangs heeft de COV de overheid opgeroepen om als extra maatregel medewerkers met verschijnselen van het coronavirus direct (en, gezien het maatschappelijke belang van de sector zo mogelijk met voorrang) te testen. Het huidige ziekteverzuim in de vleessector ligt op of in sommige gevallen zelfs onder het niveau van dezelfde periode in 2019.
Arbeidsmigranten
In Duitse slachthuizen worden vooral arbeidsmigranten getroffen door het virus. Daarbij wordt als een besmettingsoorzaak gewezen naar de soms belabberde woonomstandigheden. Volgens de COV is de maatschappelijke aandacht voor woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten begrijpelijk in het licht van de huidige coronacrisis. In de Nederlandse vleessector werken circa 6.000 arbeidsmigranten. De COV onderstreept dat mede door hun inzet de bedrijven in de afgelopen periode een cruciale bijdrage hebben geleverd aan het borgen van de levering van vlees en vleeswaren. Precies om die reden vinden bedrijven het ook erg belangrijk om hen – net als de eigen werknemers – een gezonde en veilige werkomgeving te bieden
Eisen vastgelegd
In de Nederlandse cao voor de vleessector zijn afspraken vastgelegd over minimumeisen voor huisvesting en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de vleessector. De naleving van de eisen wordt onafhankelijk gecontroleerd door de stichting Normering Arbeid en de stichting Normering FLexwonen. Daarnaast heeft de uitzendbranche een eigen protocol over veilig werken opgesteld.