Onderzoek naar gezondheidsrisico’s MACE in Oss
Dat heeft Brabants gedeputeerde Anne-Marie Spierings (foto) woensdagavond laten weten tijdens een informatiebijeenkomst over de voorgenomen vestiging van mestverwerker MACE aan de Osse haven.
250 kritische bewoners
Het Brabants Dagblad meldt dat er 250 kritische bewoners naar de informatiebijeenkomst in Oss waren gekomen. Anne-Marie Spierings concludeerde aan het eind van de bijeenkomst dat ze er niet in geslaagd was de onrust over met name de gezondheidsrisico's van een mestverwerkingslocatie weg te nemen. Ze kondigde daarom aan dat er een onafhankelijk bureau wordt ingehuurd om hier onderzoek naar te doen. „En ik wil dat u meedenkt bij het formuleren van de onderzoeksvragen en ons tijdens het proces controleert."
OOC Terminals uit Oss wil de mestverwerking op zich nemen voor MACE en heeft een vergunning aan de Osse Haven aangevraagd. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss steunen dit. De provincie wil namelijk dat grootschalige mestverwerking bij voorkeur op bedrijventerreinen terechtkomt in plaats van in het buitengebied. Alleen buurtbewoners zijn nu in verzet gekomen tegen de voorgenomen vestiging.
Acht jaar bezig
Als de vergunning aan OOC Terminals wordt verleend dan gaan de plannen in Landhorst niet door. MACE is al bijna acht jaar op verschillende plaatsen bezig met een mestverwerkingsinstallatie. Door de vele maatschappelijke weerstand die de coöperatie ondervindt, is het nog niet gelukt om een locatie op te zetten.
De coöperatie wil jaarlijks 500.000 ton drijfmest van hun leden verwerken. Bij de coöperatie zijn ruim 200 boeren uit de regio Elsendorp aangesloten. De verwerking zal bestaan uit het scheiden van dikke en waterige massa. De vloeistof zal verder gezuiverd worden zodat het terug kan naar het oppervlakte water. De dikke massa wordt via geforceerde compostering verder gedroogd en afgezet als meststof in het buitenland. MACE wil het gehele proces inclusief laden en lossen binnen uitvoeren.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief