Onderzoekers doorgronden PRRS-virus steeds beter
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/49/341/zeug-_vaccineren-_prrs-_varken_e_m.-detail.jpg)
Om meer duidelijkheid te krijgen over het virus, is er volgens GD in de loop der jaren veel onderzocht. Van laboratoriumonderzoek tot sectie van een aantal dieren met typische klinische verschijnselen; het is allemaal nodig om de diagnose PRRS te kunnen stellen. „Hoewel tegenwoordig, anders dan in de jaren 80, onderzoekers weten waar ze naar op zoek zijn en in welke dieren ze het virus kunnen terugvinden, blijft een juiste beoordeling van het gevonden virus een uitdaging”, schrijft GD op haar website.
Iets wat het namelijk moeilijk maakt, is dat het genetisch materiaal van een RNA-virus (zoals het PRRS-virus) constant een beetje verandert, er treedt zelfs uitwisseling op van grotere stukken van het genetisch materiaal, ook tussen vaccin- en veldvirussen. Hierdoor ontstaan in feite nieuwe virussen met andere eigenschappen, bijvoorbeeld meer of minder ziekteverwekkend. Ook de testen moeten hierin meebewegen, anders kunnen ze het virus niet meer vinden.
Typeren van het virus
Deze genetische veranderingen maken het onderzoek naar PRRS-virussen naar de ervaring van de gezondheidsdienst niet altijd makkelijker, maar geven wel belangrijke aanwijzingen voor de controle en monitoring van PRRS-infecties op een bedrijf. Met de onderzoeksmogelijkheden die er nu zijn, is het niet alleen mogelijk om de aan- of afwezigheid van het virus aan te tonen, maar kan het gevonden virus ook worden getypeerd.
De eerste stap in het typeren is het aantonen van het PRRS-virus met een PCR-test. Hierbij wordt monstermateriaal (variërend van buikvocht en speeksel tot een Eswab) onderzocht. Wordt het virus hierin aangetoond? Dan kan het met behulp van een sequentie-analyse verder worden getypeerd.
Vergelijken van PRRS-virussen
Tijdens deze analyse wordt het RNA van het virus bekeken, waarna het met speciale software vergeleken wordt met andere bekende PRRS-virussen. Dit kunnen bijvoorbeeld vaccinvirussen of eerder op het bedrijf aangetoonde PRRS-virussen zijn. Het vergelijken van deze virussen noemen we ook wel een fylogenetische vergelijking. Het plaatje dat gemaakt wordt op basis van deze vergelijking heet een fylogenetische boom. De lengte van de ‘takken’ en afstand tussen de bolletjes (virussen) laat de verwantschap zien tussen verschillende virusstammen.
Hierbij geldt: hoe groter de afstand, hoe minder verwant de virussen zijn. De fylogenetische boom geeft belangrijke aanwijzingen voor de controle van de PRRS-infectie op het bedrijf. Was het virus al bekend op het bedrijf? Dan is het volgens GD belangrijk om iets te doen aan interne biosecurity. Is het een ‘nieuw’ virus? Dan heeft de externe biosecurity aandacht nodig
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: GD