Medewerkers Vion, die over de grens pendelden, zijn getest
Update: Vion sluit varkensslachterij Groenlo vanwege coronabesmetting personeel
De Vion vestiging in Groenlo is het eerste Nederlandse slachthuis dat tijdelijk de deuren moet sluiten vanwege corona. Eerder moest de vleesverwerker ook al in Duitsland een rundveeslachtlocatie in het Duitse Bad Bramstedt (Sleeswijk Holstein) sluiten vanwege een groot aantal coronabesmettingen onder de medewerkers. Zo’n 50 van de 260 medewerkers werden toen positief getest op het coronavirus. Bij 90 procent van de besmettingen waren er geen symptomen geconstateerd. Bij coronatests onder het personeel in Groenlo zouden volgens het Algemeen Dagblad dat van de 212 geteste personeelsleden er 45 besmet zijn met het virus. Het betreft vooral arbeidsmigranten.
Regels goed nageleefd
Dinsdag meldde de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) dat coronamaatregelen in Nederlandse slachterijen goed worden nageleefd en dat anders dan in Duitsland tijdelijke sluiting van de salchterijen niet aan de orde was. De RIVM-protocollen werden in de regel goed nageleefd, waardoor het risico op verspreiding van het virus bij een onverhoopte besmetting in Nederland beperkt was, zo liet COV weten in persbericht. FNV vond dat er wel degelijk sprake was van een besmettingsrisico en lijkt met de besmetting van Groenlo hierdoor toch gelijk te krijgen.
Maatregelen op orde
In reactie laat Vion echter weten dat de GGD zich tot Vion heeft gewend naar aanleiding van verzoeken uit de grensregio om medewerkers van Vion Groenlo te testen die over de grens pendelen. De GGD heeft besloten om een uitgebreide steekproef te nemen van 212 monsters gedurende de afgelopen dagen. De uitslagen laten een percentage positieve monsters zien van 21 procent. Alle mensen die getest zijn waren gezond. Tevens zijn er door de GGD geen nadere opmerkingen gemaakt ten aanzien van de procedures van Vion.
Vion: „Evenals bij een eerder bezoek van de GGD aan Scherpenzeel zijn daar ook geen aanwijzingen gegeven voor additionele maatregelen in de productie omstandigheden van Vion. De positief geteste medewerkers van Vion Groenlo gaan in thuis isolatie en de medebewoners van deze personen verblijven in quarantaine voor twee weken. Alles conform de regels van de GGD en het RIVM. Vanochtend zijn de overige medewerkers van het bedrijf in Groenlo ingelicht door de directie. Vion en de GGD werken samen om de verspreiding van corona te onderzoeken."
Vion geeft aan dat ze strenge hygiënemaatregelen heeft sinds de tweede helft van februari in alle vestigingen doorgevoerd om verspreiding van corona tegen te gaan. In het kader van berichten over besmettingen met corona in de grensregio rond Groenlo werkt Vion nauw samen met GGD in Nederland om testen mogelijk te faciliteren.
Good Farming Star varkens
De slachterij in Groenlo werd in september 2016 nog grondig verbouwd om varkens van de marktconcepten Good Farming Star en het biologische concept De Groene Weg te slachten. Volgens de website van Vion worden hier wekelijks 25.000 varkens voor het Good Farming Star concept geslacht. Waar deze varkens nu worden geslacht, is nog niet bekend.
Of de slacht van varkens door het sluiten ernstig beperkt wordt, is nog niet duidelijk. Wekelijks worden er in Nederland zo’n 300.000 tot 350.000 varkens geslacht. Dat betekent dus dat de slachtcapaciteit met het sluiten van Groenlo met een kleine tien procent afneemt. Daarentegen ligt het aantal wekelijkse slachtingen in Nederland wel aanzienlijk lager dan een jaar geleden, waardoor het theoretisch mogelijk lijkt dat de varkens bestemd voor Groenlo toch elders geslacht zouden kunnen worden.
Effect varkensprijs
Het nieuws van de sluiting komt de Nederlandse varkenshouders slecht uit, want de varkensprijs leek de bodem te hebben bereikt; na een forse daling in de afgelopen maanden. Sommigen voorspelden zelfs alweer een stijging. Afhankelijk van de afzetmogelijkheden en slachtcapaciteit zal de sluiting wellicht een dalend effect op de varkensprijs kunnen hebben.