België gebruikt Aujeszky bloedmonsters nu ook voor AVP
Al enkele maanden zijn in België geen wilde zwijnen aangetroffen die positief testten op het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP). Mede om de export naar diverse landen weer te kunnen oppakken, is het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een actieve AVP-monitoring opgestart. Daartoe worden de bloedmonsters gebruikt die, in het kader van het Aujeszky-onderzoek, worden genomen op een aantal geselecteerde bedrijven. Op alle bloedmonsters wordt een zogenaamd ELISA-onderzoek uitgevoerd. De ELISA is een methode om antistoffen in bloedmonsters aan te tonen. De kosten voor deze extra analyse neemt het FAVV voor haar rekening. De dierenartsen die bemonsteringen uitvoeren, in het kader van de verhoogde waakzaamheid, krijgen een extra vergoeding van 3,65 euro per bloedmonster. Dat maakt de Diergezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen bekend.
Waakzaamheid
De eerder genomen maatregelen naar aanleiding van de verhoogde waakzaamheid rond de AVP blijven van kracht. Zo blijft het nog steeds verplicht om bij de opstart van een behandeling ofwel monsters ofwel een of meerdere kadavers te laten onderzoeken om de aanwezigheid van AVP uit te sluiten. Wanneer kadavers worden aangevoerd van een bedrijf waar sprake is van verhoogde sterfte, worden deze dieren onderzocht onder het motief ‘Verhoogde waakzaamheid’.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: DGZ Vlaanderen