logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenCOV wil grondig onderzoek naar oorzaak coronabesmettingen slachthuizen

COV wil grondig onderzoek naar oorzaak coronabesmettingen slachthuizen

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil integraal, ketenbreed en grondig uitzoeken hoe de coronabesmettingen in de slachthuizen hebben kunnen gebeuren. Op basis van de uitkomsten kan het huidige hygiënebeleid eventueel verder worden aangescherpt. Aanleiding is de sluiting van het Vion slachthuis in Groenlo, nadat 45 medewerkers positief waren getest op het coronavirus.

De vleesindustrie is door de Nederlandse overheid aangemerkt als een vitale sector in de voedselvoorziening. De vleesindustrie heeft er dan ook alles aan gedaan om te kunnen blijven produceren, met inachtneming van de corona-aanbevelingen van het RIVM. Als een van de eerste sectoren stelde de COV begin maart een coronaprotocol op voor de vleessector. De RIVM-richtlijnen vormden hiertoe de basis, legt COV in een verklaring uit.

2,5 maand

„Gedurende de afgelopen 2,5 maand heeft de sector betrekkelijk probleemloos, mede door een betrekkelijk laag ziekteverzuim, zijn belangrijke vitale rol kunnen blijven spelen in de voedselvoorziening,” stelt COV-woordvoerder Patrick de Leede. Eerder deze week werden er echter bij Vion in Groenlo 45 mensen positief getest op het coronavirus, waarna de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland besloot dat de vestiging tijdelijk moest sluiten. De Leede: „Wij willen graag weten hoe dit kan. We hebben 2,5 maanden probleemloos geproduceerd. En nu plotseling zo’n coronauitbraak.”

Breed ketenoverleg

Naar aanleiding van de gebeurtenis bij Vion Groenlo neemt de COV het initiatief om te komen tot een breed ketenoverleg. Voor dat overleg worden nadrukkelijk ook andere organisaties zoals de overheid en vakbonden uitgenodigd. Het overleg is nodig gezien de vitale positie om te moeten blijven produceren, maar uiteraard tegelijkertijd al het mogelijke moet doen om ‘coronaproof’ te zijn. „We willen integraal en ketenbreed grondig uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. En niet, zoals diverse partijen nu doen, allerhande vermoedens te roepen. Op basis van de uitkomsten van dit brede ketenoverleg kunnen we echt beleid maken gericht op het voorkomen van coronabesmettingen in slachterijen”, legt de COV-woordvoerder uit.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de...

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: COV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top