Column: Varkensmarkt kruipt uit chaos van afgelopen weken
Zo snel kan alles veranderen. Twee weken geleden was je bang dat als er meer slachterijen dicht zouden gaan de prijs van de vleesvarkens in een vrije val terecht zou komen. Vorige week vroeg je je af of de bodem bereikt was en deze week stijgen we weer vlot. De vraag naar vlees is namelijk weer toegenomen; de angst van sluiting van slachterijen in Duitsland is afgenomen en Westfleisch is weer begonnen met slachten van de vleesvarkens.
Blij dat het slachterijpersoneel volop op corona wordt getest
In Nederland is de situatie rond de slachterijen nog niet geheel rooskleurig. Groenlo is gesloten en er zijn een aantal besmettingen bij andere slachterijen, maar met een beetje goede wil is dit ook weer op te lossen, lijkt mij. Ik ben wel blij dat er bij het personeel van de slachterijen volop op corona wordt getest en niet zoals bij verpleeg- en zorginstellingen het geval was. Daar moest het personeel zich maar zien te redden en zoals het achteraf lijkt één besmetting meer of minder er niet toe deed; puur omdat de overheid niks voor elkaar had en in haar geheel niet voorbereid was op een uitbraak.
De varkensmarkt, want daar gaat deze column over, kruipt langzaam uit de roerigheden van afgelopen weken. De Duitse varkenshouders, verenigd in de VEZG, hadden woensdagmiddag de moed om de prijs met 6 centen te verhogen en dat werd gevolgd door Tönnies en gedeeltelijk door Vion. Vion Süd deed slechts plus 3 centen. Met deze verhoging is er van de daling, die in november begon, met 43 centen nog 37 centen over. In Nederland, waar de daling veel groter was, zitten de meeste slachterijen op min 52 centen vanaf november en moeten ze dus nog veel inhalen. Het gat met Duitsland is inmiddels 15 cent.
De Boerenvarkensprijs heeft gemeend met een forse stijging van 8 cent om het gat van 15 cent met Duitsland te moeten halveren en laat zijn prijs dus stijgen van 1,58 euro naar 1,66 euro (excl. btw). Slachterijen zullen volgende week namelijk ook fors moeten verhogen en zelfs dan nog blijft er een royaal gat met Duitsland bestaan.
Onderdelen stijgen met plus 12 centen
De Duitse varkenshouders stelden de prijs niet zomaar naar boven bij, want ook zij zien dat de vraag naar vlees behoorlijk toeneemt en dat de onderdelen in een enkel geval met plus 12 centen zijn gestegen. Met een krap aanbod en lagere slachtgewichten kon de prijs ook naar boven. Duitsland heeft de eerst twintig weken van dit jaar 400.000 varkens minder geslacht; volgens de cijfers die ik wekelijks ontvang. In Nederland is het niet veel anders, Van Rooi en Westfort verhoogden in navolging van Duitsland woensdag hun prijzen. Maar dit gebeurde met slechts 3 centen en dit was natuurlijk om extra varkens binnen te halen, want ook hier is de vraag groter nu de ‘lock down’ verder wordt opgeheven. En met een daling van 1,2 kilogram van het geslachtgewicht moeten er meer vleesvarkens aan de haak komen.
Voor de komende weken is de verwachting dat de stijging doorzet. Volgende week is er voor het laatst één slachtdag minder en dat kan de stijging iets remmen. Door een steeds aantrekkende vraag in het binnenland en met goede afzetmogelijkheden in China kan het echter zomaar zijn dat we de daling van 52 centen ongeveer kunnen halveren. Het antwoord op de vraag die wel weer gesteld gaat worden: Nee, ik heb geen glazen bol, maar de tekenen zijn wel weer positief.
Biggenmarkt profiteert ook weer van betere handel vleesvarkens
De biggenmarkt fleurt direct met de varkensmarkt op. Waar we voor veertien dagen in de teneurstemming zaten, lijkt de vraag naar biggen snel terug te keren. Dit is ook vanuit het buitenland het geval. Niet dat de biggen even snel zullen stijgen, zoals ze bijna evenredig met de vleesvarkens waren gedaald, maar ook hier klinken positieve geluiden en ook dit geluid spreekt de Boerenbiggenprijs aan en we verhogen de prijs met plus 2 euro naar 48 euro. De Duitse WeserEms deed afgelopen week nog min 8 euro, maar voor maandag staat er een onveranderd en voor volgende week komt er een plus 1 euro aan. Dan komt deze notering weer op 55 euro te staan.
Vermeerderaars en vleesvarkenshouders
Het lijkt er vaak op dat vermeerderaars en vleesvarkenshouders niet door één deur kunnen, getuige de reacties op diverse websites. Elkaar de winst gunnen, is er al niet bij, maar bij verlies wordt het nog lastiger. Het is van mijn kant gemakkelijk gezegd, dat als je ziet dat een ander meer aan hetzelfde varken verdient, je deze tak er zelf bij zou moeten nemen. Dan kun je de grote winsten, zoals vaak wordt gesuggereerd, in eigen zak kan houden. Je kunt het echter ook anders bekijken. Wellicht moeten we de afzet en handel beter regelen en varkens verkopen op de markt waar de prijzen hoger zijn. Ik zie dat de prijs van de vleesvarkens in Nederland met 9 centen meer zijn gedaald dan in Duitsland en ik zie dat de export van vleesvarkens naar Duitsland het laatste jaar behoorlijk is afgenomen. Het één heeft duidelijk met het ander te maken. 25.000 vleesvarkens per week meer op export en een groot gedeelte van dit gat wordt gedicht. Ook de handel kan zich in deze waar maken.