Engelse onderzoekers stap dichterbij AVP-vaccin
Al enkele jaren wordt wereldwijd naarstig gezocht naar een vaccin tegen de de Afrikaanse varkenspest (AVP). Zolang die er niet is blijft de AVP een grote bedreiging voor de mondiale varkenshouderij. Nu zijn er zijn positieve ontwikkelingen te melden. Zo zeggen wetenschappers van het Engelse the Pirbright Institute dat ze een stap dichter zijn gekomen met de ontwikkeling van een AVP-vaccin. Zo zouden 100 procent van de varkens, die waren ingeënt met het Pirbright-vaccin, volledig beschermd zijn tegen het AVP-virus. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat een vectorvaccin effectief is tegen AVP. Ze zeggen een vectorvaccin te hebben gemaakt door acht AVP-virusgenen in een vector te brengen. Deze vectoren leveren vervolgens de genen aan varkenscellen, waar ze virale eiwitten produceren die het immuunsysteem van het varken stimuleren om snel te reageren op een AVP-infectie. Nadat het vaccin was ingebracht werden de proefvarkens besmet het AVP-virus. Het vaccin werkte positief tegen het virus, alhoewel de varkens wel enkele klinische ziekteverschijnselen vertoonden. Volgens de Pirbright-wetenschappers wordt het vaccin nu verder doorontwikkeld. Chris Netherton hoofd van de Pirbright's AVP Vaccinology Group onderstreept dat het aantonen dat dit vaccin de mogelijkheid heeft om varkens volledig tegen AVP te beschermen reeds een enorme stap is. „Nu werken we aan het verfijnen van het vaccin om zo de effectiviteit te verbeteren en meer bescherming te bieden”, aldus Chris Netherton in een toelichting. Pirbright ligt ten zuidwesten van Londen.
Andere ontwikkelingen
IJslandse onderzoekers zijn er onlangs in geslaagd een test te ontwikkelen waarmee ze het AVP-virus bij geïnfecteerde varkens en varkensvleesproducten kunnen opsporen. Met behulp van de genetische test ontdekten ze het AVP-virus in speeksel, bloed, vleesweefsel, beenmerg en in de milt. Door deze ontwikkeling kan het AVP-virus sneller worden opgespoord in onbewerkte goederen die worden geïmporteerd uit door het AVP getroffen landen. Zeker omdat rauwe vleesproducten een belangrijke transmissieroutes zijn voor het AVP.
China
Een team Chinese onderzoekers zegt erin geslaagd te zijn ook een effectief AVP-vaccin te ontwikkelen. In laboratoriumtests zou het in elk geval een positief effect hebben op het virus. Eerder wisten Chinese onderzoekers de driedimensionale structuur van het Afrikaanse varkenspestvirus te ontcijferen. Dit zou een solide basis hebben gelegd voor de ontwikkeling van een effectief en veilig vaccin tegen deze dodelijke dierziekte.
Spanje
Eerder gaf het Spaanse Visave Health Surveillance Center ook al aan vergevorderd te zijn met de ontwikkeling van een AVP-vaccin. Een van de tussenresultaten is dat AVP-immuniteit wordt overgedragen door contact met geïmmuniseerde varkens. De Spanjaarden onderzoeken nu hoe deze overdracht precies in zijn werk gaat. Onderzoekers uit Polen en Groot-Brittannië hebben onlangs alle genen van het AVP-virus in kaart gebracht. Op deze manier hebben ze de volgorde van activering kunnen achterhalen en gelijktijdig 30 nieuwe genen ontdekt.
VS
Ook in de Verenigde Staten zoekt men naarstig naar een vaccin tegen de AVP. Eind 2019 meldden wetenschappers van de Agricultural Research Service (ARS) van het Amerikaanse ministerie van landbouw dat ze een experimenteel vaccin zouden kunnen ontwikkelen dat zou kunnen zorgen voor een steriele immuniteit tegen AVP. In de praktijk zou dit betekenen dat een gevaccineerd dier alle AVP-virussen volledig elimineert. Het dier is dan noch virusdrager, noch scheidt het het virus uit.
Niet te optimistisch
Ondanks al deze positieve ontwikkelingen in de strijd tegen het AVP-virus waarschuwt het Amerikaanse ministerie van landbouw voor te veel euforie. Voordat een effectief en praktisch vaccin in de praktijk kan worden ingezet zal het eerst onderzocht moeten worden. En de resultaten daarvan laten nog wel op zich wachten.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Pirbright Institute
Bronnen: Pirbright Institute, Agrar Heute