'Gevolgen noodweer behandelen als nationale ramp'
„Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van deze calamiteit omvallen", zo concludeerde LTO-voorzitter Albert Jan Maat maandagmiddag 27 juni in Someren. LTO Nederland, ZLTO en LLTB hebben daar maandagmiddag bij een gedupeerd bedrijf de stand van zaken besproken met vertegenwoordigers van onder anderen verzekeringsbedrijven en het ministerie van Economische Zaken (EZ).
Enkele honderden miljoenen euro's schade
Nog steeds is niet bij benadering aan te geven hoe groot de schade is. De directe schade door de hevige regelval en extreme hagel bedraagt zeker enkele honderden miljoenen euro’s. Daar bovenop komt nog een hoog bedrag aan indirecte vervolgschade. Een raming van de vervolgschade is op dit moment onmogelijk te becijferen. Wel staat vast, dat van de oogst op nogal wat bedrijven niet veel terecht zal komen. Veel gewassen zijn inmiddels verzopen en staan soms al te rotten op de percelen. Op meerdere glastuinbouwbedrijven moet de hele oogst als afgeschreven worden beschouwd.
Léon Faasen, voorzitter van de LLTB, zei na afloop van het crisisoverleg, dat extreme situaties vragen om extreme oplossingen. De precieze schade per sector is op dit moment nog niet bekend. „De verzadiging van de bodem kan een fors multipliereffect teweegbrengen. Wat nu is gebeurd gaat veel verder dan normale bedrijfsrisico’s."
Voorzitter Hans Huijbers van ZLTO zei er zeker van te zijn, dat de uiteindelijke schade in totaal zal oplopen tot meer dan een half miljard euro: „De overtollige regen is een sluipmoordenaar, de indirecte schade of vervolgschade zal straks hoog oplopen." Het ‘rampgebied’ bestaat volgens Huijbers uit alles ten zuiden van de lijn die loopt van Luijksgestel naar Someren en Noord-Limburg.
'Niet overal adequaat gereageerd'
De LTO-organisaties willen op korte termijn overleg met de waterschappen om herhaling te voorkomen. Volgens hen is in sommige regio’s niet adequaat genoeg op de hevige regenval geanticipeerd. Voorts gaan de organisaties in gesprek met de banken en het ministerie van EZ over een coulance-regeling en borgstelling. Ook zal overleg worden gestart met het ministerie van SZW over een regeling werktijdverkorting en een spoedige afhandelingen van aanvragen.
In overleg met EZ willen de LTO-organisaties kijken naar praktische problemen, waar ondernemers met bestaande regelgeving op stuiten, denk aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid en vergroening.
Het Eindhovens Dagblad meldde maandag 27 juni dat de schade alleen in Someren wordt geschat op een half miljard euro. Dat meldt de plaatselijke ZLTO-voorzitter Henriëtte Driessen aan de krant. „Dan hebben we het over akkerbouwers, glastuinbouwbedrijven, woningen en auto's. We kwamen tot het enorme bedrag van 400 miljoen euro directe schade. Daar komt nog 100 miljoen gevolgschade bij. Dan moet je denken aan schade die niet verzekerd is, en waterschade als gevolg van de aanhoudende regen. De situatie moet snel worden opgelost. Anders stijgen de bedragen nog verder", aldus Driessen in het Eindhovens Dagblad.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: LTO Nederland
Beeld: Ank van Lier