China wil vleesconsumptie halveren
Het gebruik van vlees in China is in ruim 30 jaar sterk toegenomen. In 1982 werd per hoofd van de bevolking gemiddeld 13 kilo vlees per jaar gegeten. Inmiddels ligt dat cijfer op 63 kilo per jaar. Met nieuwe voedselrichtlijnen hoopt de overheid het gebruik met 14 tot 27 kilo per jaar terug te brengen.
Overheidscampagne
Dagblad Trouw meldt dat het Chinese ministerie van gezondheid een consumptie van 40 tot 75 gram vlees per persoon per dag adviseert . Als dit advies wordt opgevolgd, kan de uitstoot van China's veestapel worden teruggebracht met 1 miljard ton in 2030, wat een uitstoot van 1,8 miljard ton in dat jaar zou betekenen.
Om de bevolking minder vlees te laten eten, lanceert de overheid een campagne met de steun van acteur Arnold Schwarzenegger en regisseur James Cameron. „Het halveren van de vleesconsumptie in China zou niet alleen een enorme invloed hebben op de volksgezondheid, het is een enorme stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot", zegt Cameron in de reclamefilm.
Groeiende vleesconsumptie
China is in drie jaar tijd de belangrijkste afzetmarkt geworden voor Europees varkensvlees. In 2013 ging nog ongeveer 12 procent van de Europese varkensvleesexport naar China. Tot mei van dit jaar is 35 procent van de Europese varkensvleesexport afgezet in China.
De groei van de Chinese importmarkt is te verklaren door de continu groeiende varkensvleesconsumptie en het dalende binnenlandse aanbod. Veel kleinere Chinese varkensbedrijven zijn gestopt vanwege strengere milieuwetgeving. Door het geringe Chinese aanbod zijn de varkensprijzen ongekend hoog in het Aziatische land. Begin van het jaar lag deze nog op 2,44 euro, maar nu is deze gestegen naar ongeveer 2,73 euro per kilo levend gewicht. Omgerekend is dat 3,46 euro per kilo geslacht gewicht.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Agrio archief