Fors hoger geld voor Landbouw in corona-begroting
De presentatie stond vooral in het teken van de komende economische crisis, waarvoor Von der Leyen een herstelfonds van 750 miljard euro in het leven wil roepen, naast het reguliere budget van 1100 miljard euro. Maar in de marge komt er ook geld bij voor de landbouw.
In de voorstellen van de vorige Commissie was voor de periode van 2021 tot 2027 in totaal 324 miljard euro gereserveerd voor de landbouw; 254 miljard voor de eerste pijler (de directe betalingen en noodhulp), en 70 miljard euro voor de tweede pijler (plattelandsontwikkeling). In de nieuwe begroting worden die bedragen verhoogd naar respectievelijk 258 miljard euro en 90 miljard euro, voor een totaal budget van 348 miljard euro. Van de 20 miljard euro extra voor plattelandsontwikkeling komt 15 miljard uit het herstelfonds. Hiermee wil de Commissie boeren ondersteunen met de veranderingen die ze moeten doorvoeren om aan de EU-doelstellingen voor biodiversiteit en Farm to Fork te voldoen. De 4 miljard euro extra voor de eerste pijler moet de landbouw helpen om weerbaarder te worden.
Lidstaten nu aan zet
Dit voorstel van de Europese Commissie is niet meteen ook aangenomen. De lidstaten moeten hier ook nog over beslissen, en Nederland is, als leider van de ‘zuinige vier’, tot nu toe fel tegen een hogere begroting geweest, en tegen leningen die door de hele EU zijn aangegaan. Halverwege juni is er waarschijnlijk een overleg tussen de leiders van de lidstaten over het Meerjarig Financieel Kader. Maar of ze daar tot overeenstemming komen is maar de vraag. Een vorig overleg over het MFK, in februari, was mislukt, en dat was nog voordat de coronacrisis daadwerkelijk was uitgebroken. Die heeft de tegenstellingen tussen de verschillende groepen landen enkel maar verhevigd.
Aan de andere kant is de vraag of de regeringsleiders zich een tweede mislukte top kunnen veroorloven. Ondanks de verschillen zal er grote druk zijn om deze keer wel met een resultaat te komen. En zolang er geen overeenstemming is over het MFK staan de onderhandelingen over het toekomstige GLB ook stil.